Monday, November 26, 2012


Άμεση μείωση του χρέους κατά 40 δισ. και νέα αναδιάρθρωση απαιτεί το ΔΝΤ


amesi-meiosi-toy-xreoys-kata-40-dis-kai-nea-anadiarthrosi-apaitei-to-dnt
eurokinissi
«Θολό» παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το διεξαγόμενο Eurogroup, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά, καθώς από τη μία το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο υπέρ της προοπτικής της «διπλής αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους (20% άμεσα και επιπρ'οσθετη μεσομακροπρόθεσμα), από την αλλη το Βερολίνο υποστηρίζει με σθένος τις δικές του θέσεις, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διαμηνύει ότι «από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση».

Εν τω μεταξύ, η θέση του ΔΝΤ περί την αναγκαιότητα επιπλέον «κουρέματος» του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι παραμένει ακλώνητη, καθώς, έπειτα από τις χρονοβόρες διαβουλεύσεις που διενεργούνται και στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στην επικεφαλής του Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τονπρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τίθεται επιτακτικά επί τάπητος η προοπτική άμεσης απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, και τον οποίο επικαλείται το Reuters, το ΔΝΤ καλεί -με επιτακτικό τρόπο- τους υπουργούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ σε άμεσο ορίζοντα (up front), δεσμευόμενοι για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων αποτελούν τις μόνες οδούς για τη μείωση του χρέους κατά 20 % (περίπου 40 δισ. ευρώ), όπως παρατηρεί ο εν λόγω αξιωματούχος.

Παράλληλα η γερμανική πλευρά, επικουρούμενη από τα κράτη-δορυφόρους της, αντιτίθεται στην προοπτική νέου «κουρέματος» και για λόγους εσωτερικού πολιτικού κόστους, ευνοώντας μία από μηδενική βάση πολιτική διευθέτηση του θέματος σε επίπεδο ευρωζώνης που θα αφήνει περιθώρια βραχυπρόθεσμης ευελιξίας (το 2013 είναι δυνατή η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας).

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δείχνει διατεθειμένος να δοκιμάσει τα όρια της, ανεξάντλητης, όπως ο ίδιος σημειώνει, υπομονής του, έως ότου προκύψει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο ενδιάμεσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, όπως αναφέρει το  Bloomberg, να εξετάζει ς τρόπους για να συμβάλει στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέσω της χρησιμοποίησης του ελληνικού χρέους στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια, εξέλιξη που πάντως δεν σχολιάζεται σε επίσημο επίπεδο.

Το χρονικό των εξελίξεων
Λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο είχε διακοπεί για ώρα ώστε να  «γίνουν υπολογισμοί». Ακόμη, όπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, με αργό αλλά σταθερό «βηματισμό», παρά τις αντιθετικές τοποθετήσεις, διαμορφώνεται πρόοδος στη συνεδρίαση σχετικά με την κατάληξη σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Ένα από τα κρισιμότερα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χώρα μας άρχισε λίγο μετά τις 13:00 στις Βρυξέλλες, με τα μεγάλα «στοιχήματα» της ελληνικής πλευράς να είναι η άμεση εκταμίευση της δόσης και η εξεύρεση λύσης για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα πάντα όμως θα κριθούν από το «μπρα ντε φερ» Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ που καλούνται να βρουν κοινές θέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες και φαίνεται πως η νύχτα θα είναι καθώς η γερμανική πλευρά εμφανίζεται αδιάλλακτη στην πρόθεσή της να μην δεχτεί μια ακόμη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο Eurogroup.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα έχει πράξει το καθήκον της και τώρα μένει να κάνουν οι εταίροι της το ίδιο. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί κοινά επωφελής λύση σήμερα».

Προσερχόμενος στο συμβούλιο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την ελπίδα του σήμερα να υπάρξει απόφαση σχετικά με την χώρα μας. «Πρέπει να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα» είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε ότι να πρέπει να ξεφορτωθούμε την αβεβαιότητα που πλανάται. Επίσης, ο ίδιος έκρινε απαραίτητη σήμερα μια πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης, απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ.

«Είμαστε έτοιμοι για λύση, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτήν απόψε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για το «κούρεμα» είπε ότι όλα τα κράτη έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν το επιτρέπει η εθνική τους νομοθεσία. «Δεν είναι το θέμα μόνο η Γερμανία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την θέση της Γερμανίας ότι δεν συζητάται διαγραφή του ελληνικού χρέους. «Το Eurogroup δε συζητά για διαγραφή του ελληνικού χρέους» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος τόνισε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ξεκινάμε από μια βάση συναίνεσης, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υπευθυνότητα της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει ό,τι της είχε ζητηθεί.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της ΙσπανίαςΛουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Τέλος, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα όσα της ζητήθηκαν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. «Έχουμε σοβαρές προθέσεις ώστε να βρεθεί σχέδιο για την Ελλάδα σήμερα» είπε.                   new post

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα Ο κ. Νούναν αναφέρθηκε στην κοινή θέση που υπάρχει πλέον μεταξύ των χωρών του ευρώ για λύση σήμερα, τονίζοντας πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια δέσμη συνδυασμένων λύσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε το χρέος να καταστεί παράλληλα βιώσιμο.

No comments: