IL FATTO QUOTIDIANO
Η Ελλάδα θυσιάζεται - Οι εκλεκτοί σώζονται
"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα'. Ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την έξοδο του από το Κοινοβούλιο μετά την ψηφοφορία που, μόνο για δύο ψήφους, έδωσε το ελεύθερο στα μέτρα (τα τρίτα σε τρία χρόνια) της τρόικας που θα φέρουν περικοπές 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, για να πλησιάσουν τα 31 δις., αλλά και να σωθούν οι συντάξεις των ελλήνων προνομιούχων, καθώς οι περικοπές αφορούν όσους θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές.
Παράλληλα, στην πλατεία Συντάγματος εξελισσόταν μια βίαιη μάχη ανάμεσα σε εκατό χιλιάδες διαδηλωτές και τα όργανα της τάξης, με εκτόξευση μολότοφ και δακρυγόνων, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα με μια οριακή πλειοψηφία (χρειάζονταν 151 ναι) επικρατούσε η επιθυμία της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ με 153 ψήφους υπέρ (συντηρητικών και σοσιαλιστών), απέναντι σε 128 κατά (της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμουνιστών του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων της δεξιάς, της Χρυσής Αυγής και των Πρασίνων), και 18 απόντων", γράφει ο ΝτεΠάλο.
Μετά, το άρθρο περιγράφει με λεπτομέρεια τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που βρίσκονταν στο "μάτι του κυκλώνα", καθώς και σε όσων βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντιτάθηκαν στα μέτρα και τέθηκαν εκτός των κομμάτων τους.
"Καθόλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", συνεχίζει το άρθρο, "βρισκόταν σε εξέλιξη ένας καταιγισμός αλληλεγγύης από άλλους ευρωπαίους πολίτες (Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Πορτογάλους) προς τους εκατό χιλιάδες διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, το σύμβολο αντίστασης που έχει επιλεγεί και θα εκπροσωπήσει την ευρωπαϊκή κινητοποίηση της 14ης Νοεμβρίου, όταν θα απεργήσουν ταυτοχρόνως όλες οι άλλες πρωτεύουσες των "PIGGS" (σ.σ. οικονομικός όρος που περιγράφει τις 'προβληματικές' χώρες του Νότου και την Ιρλανδία)".
"Όμως, αυτά προβλέπει το εγκεκριμένο πακέτο: κατάργηση όλων των μπόνους για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, κόψιμο των συντάξεων κατά 25%, όπως και για ειδικές κατηγορίες (λιγότερο του 27%) για την αστυνομία, τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, το ιατρικό προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών, απόλυση 45 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε τρία χρόνια (των πρώτων 2 χιλιάδων μέσα στον Ιανουάριο), κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με συντάξεις που θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, αύξηση στα 67 (κατά δύο χρόνια) της ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των βουλευτικών και των συντάξεων τοπικής αυτοδιοίκησης -αλλά μόνο για όσους θα εκλεγούν στο μέλλον, σώζοντας την κάστα των εκλεκτών που κυβερνούσε μέχρι σήμερα και που θα εξακολουθήσει να καρπώνεται περισσοτέρων συντάξεων- ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που έχει σηκώσει θύελλες συζητήσεων καθώς γιγάντιοι κρατικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ που κάνουν τζίρο 300 εκατομμυρίων ετησίως έχουν βγει στην αγορά για λιγότερο από εκατό εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μέχρι και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας.
Χτες το πρωί, ο διάσημος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μέσω του ιδιωτικού καναλιού Antena, καταφέρθηκε εναντίον 'μιας ανάξιας άρχουσας τάξης που έχει ξεπουλήσει τη χώρα', ενώ 'δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για το πετρέλαιο, το μεθάνιο και το χρυσό που βρίσκονται στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική και που κανείς δεν έχει εντάξει σε μια πραγματικά εθνική πολιτική'. Οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι αυτές οι πηγές θα βρίσκονται από σήμερα και στο εξής στη διάθεση του 'ξένου κατακτητή'. Και αν ο πρωθυπουργός καυχάται ότι μ' αυτή την ψήφο η Ελλάδα 'έκανε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα ανάκαμψης', ο Θεοδωράκης απαντά ότι το βήμα οδηγεί, αντίθετα στον γκρεμό. Την Κυριακή το βράδυ θα υπάρχει συνέχεια: στην ατζέντα της ημέρας θα ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός", καταλήγει το άρθρο.
No comments:
Post a Comment