Thursday, November 8, 2012

Ευρωζώνη: Εκατέρωθεν πιέσεις για το θέμα της Ελλάδας
Η λύση για Ελλάδα επείγει, λέει ο Μοσκοβισί, ενώ ο Σόιμπλε δεν ‘βλέπει’ συμφωνία στο Eurogroup προς το παρόν.
Του Κώστα Καρκαγιάννη

Εντείνονται οι εκατέρωθεν πιέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν την σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των βασικών παιχτών σχετικά με το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την εξεύρεση λύσης τις προσεχείς ημέρες.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσει σε ένα οικονομικό σχέδιο για την Ελλάδα επειγόντως. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμούσε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας στη Λιόν ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Η εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα επείγει», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι «επίσης πρέπει να βοηθήσουμε την Ισπανία» και στη συνέχεια «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα τραπεζικής εποπτείας».
Την ίδια σχεδόν στιγμή ο κ. Σόιμπλε εξέφραζε το φόβο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα προλάβουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πακέτο τις προσεχείς ημέρες. «Προς το παρόν δεν βλέπω πώς μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα και με την Ελλάδα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες με την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρεν παραδέχτηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», κάτι το οποίο ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν ένα νέο «κούρεμα», στο οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να περιληφθούν αυτή τη φορά και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, «δεν είναι απαραίτητο».
Όπως εξήγησε εξετάζονται από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση διάφορα σενάρια, όπως περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα, κατά πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική, αξία τους.
www.kathimerini.gr

No comments: