Thursday, November 15, 2012


Πολιτική

Στη νέα τετραετία με αέρα νικητή

Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας οι προτεραιότητες Ομπάμα στην δεύτερη τετραετία όπως δήλωσε στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την επανεκλογή του. Εξήρε την προσφορά του στρατηγού Πετρέους.
Με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που μόλις επικράτησε θριαμβευτικά του αντιπάλου του και δεν θα διεκδικήσει άλλη φορά την ψήφο του λαού εμφανίσθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την επανεκλογή του, στην οποία περιέγραψε με σαφήνεια τις προτεραιότητας της δεύτερης τετραετίας του. Επεσήμανε ότι στόχοι του είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να συνεργασθούν μαζί του για την υλοποίησή τους.
Αν και δήλωσε πρόθυμος να προχωρήσει στους αναγκαίους συμβιβασμούς, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ξεκάθαρη νίκη του εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η οικονομική και ειδικότερα η φορολογική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι οι εύποροι πρέπει να καταβάλλουν το τίμημα που τους αναλογεί, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η φορολογία δεν θα αυξηθεί για το 98% των Αμερικανών.
Έκανε δε γνωστό ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης και αποτροπής του «δημοσιονομικού γκρεμού», το προηγούμενο διήμερο είχε συζητήσεις με εκπροσώπους των συνδικάτων και της επιχειρηματικής τάξης και αύριο σκοπεύει να συναντηθεί με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων στη Γερουσία και στη Βουλή. Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να συναντηθεί το προσεχές διάστημα και με τον πρώην αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ, για να αναζητήσουν κοινό τόπο για το καλό της χώρας. «Θέλω να συζητήσω μαζί του κάποιες ιδέες του με τις οποίες δεν διαφωνώ», τόνισε.
H υπόθεση Πετρέους στο επίκεντρο
«Η Αμερική πιο ασγαλής λόγω του Πετρέους» είπε ο Μπ. Ομπάμα
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε επίσης η υπόθεση Πετρέους. Επέλεξε να τηρήσει συγκρατημένη στάση σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι είναι αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους», αλλά εξήρε την προσφορά του στρατηγού και μέχρι πρότινος αρχηγού της CIΑ, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, και δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι «η Αμερική είναι πιο ασφαλής λόγω του στρατηγού Πετρέους».
Σε μια έμμεση επιβεβαίωση της πρόθεσής του να διορίσει τη νυν πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ομπάμα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο έργο που έχει επιτελέσει, λέγοντας ότι η κ. Ράις έχει γίνει αποδέκτης μιας υπερβολικά σκληρής κριτικής για τη διαχείριση της υπόθεσης της επίθεσης στη Βεγγάζη, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ αυτών και του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη. Τόνισε ότι η κ. Ράις έχει επιτελέσει εξαιρετικό έργο, εξήρε τον επαγγελματισμό της και χαρακτήρισε απαράδεκτο το να δέχεται επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς. «Αν θέλουν να επιτεθούν σε κάποιον, να επιτεθούν σε μένα», τόνισε με δηκτικό τρόπο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Κατά του Άσαντ και του Ιράν
Κατά του καθεστώτος Άσαντ οι ΗΠΑ. Καμία νύξη ως προς την αναγνώριση της συριακής αντιπολίτευσης
Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε αποφασισμένος να εργασθεί σκληρά για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσον θα ακολουθήσει την προσέγγιση της Γαλλίας που αναγνώρισε την αντιπολίτευση της Συρίας ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίσθηκε να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους ηγέτες στον κόσμο που είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Σημείωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την αντιπολίτευση ώστε να έχουν καλύτερη οργάνωση και βρίσκονται σε στενή επαφή με Τουρκία, Ιορδανία και Ισραήλ για ζητήματα όπως είναι το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Αθανάσιος Ελλις
Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

1 comment:

lornion said...

Ο Πρόεδρος αν φορολογήσει το 2% των αμερικανών θα λύσει τα προβλήματα της προγενέστερης τρτραετίας και θα αφίσει ιστορική παρακαθήκη .