Saturday, November 17, 2012


Όταν το ΔΝΤ δουλεύει υπέρ της… Ελλάδας

Share
Ό,τι θα λέγαμε μπράβο στη Λαγκάρντ για τη σύνεσή της και την προσπάθειά της για βιώσιμη λύση, ούτε κι εμείς δεν το περιμέναμε. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμη και το ΔΝΤ… συμπαθές. Απίστευτα πράγματα.
Την ίδια στιγμή που στη Γερμανία δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται, κι ενώ η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φωνάζουν ότι πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση κι όχι ημίμετρα.
Σήμερα η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στις 20 Νοεμβρίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν.
«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε”, δήλωσε, όταν ερωτήθηκε , αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η ανακοινωθείσα ύφεση της ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο “δεν αποτέλεσε ακριβώς έκπληξη” για το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει πως η οικονομία της περιφέρειας αυτής θα σημειώσει πτώση το 2012, αλλά θα ανακάμψει το 2013.
“Πιστεύουμε βεβαίως πως αυτό θα συμβεί το 2013 εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση”, δήλωσε η Λαγκάρντ.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα εξής παράδοξα. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να φύγει από την τρόικα αν δεν ακουστεί καθώς δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει για την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης. Από την άλλη βλέπει, και ορθώς, ότι είναι αδύνατο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όσο η χώρα παίρνει χρέη. Έτσι, κατά τη Λαγκάρντ και τους Αμερικανούς μόνο ένα κούρεμα του χρέους θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Και στην Ευρώπη έχουμε το εξής παράδοξο. Η Μέρκελ σε όλους τους τόνους, μαζί και οι φίλοι της, επιμένουν ότι πρέπει η Ελλάδα πάση θυσία να κρατηθεί στο ευρώ. Όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό. Αντίθετα επιμένουν σε νέα δάνεια ή σε ημίμετρα του στιλ «μείωση επιτοκίων, νέα δάνεια με μηδενικά επιτόκια αλλά να μην πειραχτεί το κεφάλαιο» και άλλα τέτοια.
Έτσι, όμως, θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η Ελλάδα θα κινείται με πατερίτσες μέχρι να σκάσει καμιά σοβαρότερη κρίση στην Ευρώπη που θα σαρώσει τα πάντα.
Και στις 20 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη «μισολύση» που δε θα ικανοποιεί κανένα, απλά θα παρατείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά γιατί οι αλαζόνες Γερμανοί θέλουν μόνο να κερδίζουν από την κρίση κι όχι να χάσουν. Και μια επισήμανση γεωπολιτικού ενδιαφέροντος που έκανε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου Άντον Μπέρνερ. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη διότι αν βγει καραδοκούν Ρωσία και Κίνα.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.     ANTINEWS

No comments: