Πόλεμος δηλώσεων Γαλλίας - Γερμανίας - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
- Date: 14:36 - 16 Νοε 2012
- Published in: Ειδήσεις
- Social sharing
- Tagged under:Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας -απομείωση - Φιλιππίνες -Μοσκοβισί - Βάιντμαν -ΚΟΥΡΕΜΑ - Λαγκαρντ - Fitch -Γαλλία - Ιταλία - ΕΛΛΑΔΑ
Αντίθετος σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ρίχνει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για να στηρίξουν την Ελλάδα.
Αντίθετος σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Βάιντμαν δήλωσε ότι «το να συζητάμε για το μεγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) δεν είναι εποικοδομητικό. Δεν υπάρχει αναγκη για έναν Μηχανισμό, ο οποίος θα ειναι χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, τόνισε ότι «τα προγράμματα αναπροσαρμογής μπορούν να λειτουργήσουν», διευρκινίζοντας ωστόσο οτι «η Ελλάδα είναι ειδική περιιπτωση», ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η προοπτικής ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει νόημα, μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το κούρεμα από μονο του δεν θα λύσει το πρόβλημα».
Τέλος, αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη Γαλλία δήλωσε ότι «σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλησεις, ωστόσο οι δημογραφικές τάσεις, είναι θετικές για το Παρίσι».
Λαγκάρντ: Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόγραμμα
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από τη Μανίλα οτι «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόγραμμα»
Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε μάλιστα ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και το ΔΝΤ πρεπει να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, για να συνεχίσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.
«Όπως λέει κι η παροιμία, δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» απάντησε χαρακτηριστικά στο εάν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
«Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως τα στοιχεία για που έδειξαν ότι η Ευρωζώνη επέστρεψε στην ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο «δεν ήταν ακριβώς έκπληξη» για το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει πως η οικονομία των «17» θα συρρικνωθεί το 2012, αλλά θα ανακάμψει το 2013.
«Πιστεύουμε βεβαίως πως αυτό θα συμβεί το 2013 εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση» δήλωσε η Λαγκάρντ.
Fitch: Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το βάρος μίας απομείωσης του ελληνικού χρέους
«Οι ευρωπαϊκες κυβερνήσεις θα επωμιστούν το βάρος μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους» ανέφερε στη Wall Street Journal o Ντέιβιντ Ρίλει της Fitch, τονίζοντας ότι η πιο διαμάχη υπάρχει μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ αφορά το ποιος θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόμμάτι του κουρέματος.
Η διαμάχη μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και της Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφορά λεπτομέρειες για την έκθεση της τρόικα, αλλά για το αν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ή θα επιλεχθεί μια άλλη λύση, τόνισε ο κ.Ρίλει.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της WSJ για το ποιος θα κερδίσει σε αυτή τη διαμάχη, ο κ. Ρίλει απάντησε ότι βραχυπρόθεσμα οι κερδισμένοι θα είναι οι Ευρωπαίοι, αλλά μακροπρόθεσμα θα κερδίσει το ΔΝΤ και η οικονομική πραγματικότητα.
Η οικονομική πραγματικότητα απαιτεί το κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα για να επιστρέψει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στις 20 Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι θα βρουν μια ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει κάποια μείωση των επιτοκίων.
Ωστόσο κάποια στιγμή αργότερα, μετά από ένα ή δύο χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το επιπρόσθετο βάρος του ελληνικού χρέους, τόνισε.
Γερμανία: Δεν αποχωρεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, είπε την Παρασκευή εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μοσοκοβισί: Την Τρίτη πρέπει να συμφωνηθεί το "τελικό" πακέτο για την Ελλάδα
Την ανάγκη εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.
ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί την επόμενη εβδομάδα το «τελικό» πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Ερωτηθείς αν η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συνεπάγεται κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια».
Γκρίλι (Ιταλία): Δεν αποκλείεται ενδεχόμενο κουρέματος του επίσημου τομέα για την Ελλάδα
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να εξετάσουν μια σειρά λύσεων για την ελληνική κρίση χρέους, είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών στο Reuters. «Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό να βρούμε μια λύση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα απέρριπτε καμία πρόταση για την επίλυση της κρίσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους είπε: «Εάν ρωτήσεις οποιαδήποτε κυβέρνηση που είναι δανειστής, εάν το OSI (κούρεμα επίσημου τομέα) είναι καλή ιδέα, ασφαλώς και δεν είναι ελκυστική».
Πάντως, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είπε χθες ότι η λύση στο υπέρογκο χρέος της Ελλάδας θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μέτρων χωρίς να αλλάζει όμως το συνολικό ποσό των οφειλών της χώρας.
Αντιθέτως, ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η διαγραφή μέρους του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις λύσεις που εξετάζονται. Reporter.gr
No comments:
Post a Comment