Monday, November 12, 2012

Με το βλέμμα στο EurogroupΠροϋπολογισμό έχουμε, η δόση αναμένεται…

Στη σκιά των (επαναλαμβανόμενων) δηλώσεων Σόιμπλε και σε υψηλούς τόνους υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός με 167 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 4 «παρών» και με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Eurogroup.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης που έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε «ναι» σε όλα.

Στην αίθουσα της Ολομελείας επικράτησε ένταση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν και οι τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε. 

Ο κ. Σόιμπλε επανήλθε χθες και με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ξεκαθάρισε πως από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά το εάν και πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην Αθήνα και στο ερώτημα σχετικά με το πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 31,2 δις ευρώ, πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως το ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους του και όχι στον ίδιο. 

Όπως είπε, κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί. Και αυτό, πρόσθεσε, είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πάντως απίθανη την παράδοση της πλήρους έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, ενώ διαμηνύει πως η Ευρωζώνη δεν θα λάβει αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ» προσθέτει, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση». 

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει, συμπληρώνοντας ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς 

Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα. Τα 31 δισεκ. θα έρθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες αυτές θα είναι οι τελευταίες, και ότι οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται μόλις βγούμε από τα ελλείμματα.
  
Ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική «στο λόμπι της δραχμής», και σε όσους, πριν, έλεγαν ότι δεν έπρεπε να πάρουμε το δάνειο και τώρα «εύχονται» να μην πάρουμε τα χρήματα. Ενώ αυτοί αμφισβητούν εάν τα χρήματα θα έρθουν, εγώ παλεύω για το παραπάνω, είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής. Εδώ εκπροσωπούμε όμως την κοινωνία. Ας αναρωτηθούμε, τι μας ζητάνε; Να εξαιρέσουμε κάποιους από τις θυσίες ή να μοιράσουμε τις θυσίες ώστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θεμελιώσουμε δικαιώματα όχι σκανδαλώδη προνόμια. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι», είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε ποιοι θεωρούν δίκαιο οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ.
  
«Από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις θα τις κυνηγήσω και έξω και μέσα. Προτεραιότητας μας» είναι, είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «ολοκληρώνοντας τη μάχη για το δάνειο, να ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Λύσεις αναζητούμε και λύσεις δίνουμε. Σφάλματα εντοπίζαμε και τώρα τα διορθώνουμε. Μεταρρυθμίσεις προωθούσαμε και μεταρρυθμίσεις υλοποιούμε». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 

«Η ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τη κυβέρνηση. Δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να φθάσουμε σε μια αξιόπιστη συμφωνία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή. 

Στην ομιλία του επί του νέου προϋπολογισμού, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα μηνύματα που έστειλε πριν λίγες μέρες, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ευρώπη τονίζοντας ότι «περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν».

«Ο αργός θάνατος της Ελλάδος είναι η οριστική διάλυση της Ευρώπης. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν μπορεί τίποτα άλλο από δημοσιονομικής πλευράς να κάνουμε», τόνισε.

«Ζητάμε άμεση εκταμίευση όλων των ποσών των 31,5 δισεκ. συν 5 δισεκ. συν 8 δισεκ. ευρώ. Ζητάμε διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει», σημείωσε.
   
Ο Φώτης Κουβέλης
  
«Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού. 

«Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία» πρόσθεσε

Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης ενώ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας 

«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία» διατράνωσε στην καταληκτική συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως οι πιστωτές χρησιμοποιούν την «υπάκουη» παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν ό,τι προλάβουν, πριν την λαϊκή έκρηξη που αναπόφευκτα και σύντομα θα έρθει.

«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, - θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το '53» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε απ' την κρίση, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε».

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, δεν αποδίδει. «Σκεφτήκατε πως «αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου». Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε?».

Η Αλέκα Παπαρήγα 

«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», ανέφερε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.

«Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. 

«Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;», αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».

Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, σημείωσε η κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.                      www.elzoni.gr

No comments: