Tuesday, November 27, 2012


Οικονομία

«Ικανοποιητική λύση» για την Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι η ταχεία προώθηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο.
Στην επίτευξη μιας «ικανοποιητικής λύσης» για την Ελλάδα αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την αναχώρησή της από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη δεσμεύθηκε να λάβει στην πορεία τα αναγκαία επιπλέον μέτρα ώστε το χρέος της Ελλάδας το 2022 να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 110% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή αντιπροσωπεύει μια καθοριστική βελτίωση των δεδομένων του ελληνικού χρέους σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του, κάτι που αποτελούσε βασική συνισταμένη του Ταμείου όλο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο εξέφραζε ενστάσεις.

Μέτρα για βιωσιμότητα και επιστροφή στις αγορές
Λαγκάρντ και Στουρνάρας σε παλαιότερη συνεδρίαση του EurogroupΛαγκάρντ και Στουρνάρας σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου διεμήνυσε ότι η ταχεία προώθηση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους αποτελεί ουσιαστικά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο. Μόνον όταν «έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε γραπτή δήλωσή της που εκδόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κα Λαγκάρντ κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η σχετική προβολή χρέους εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω στήριξης από τη διεθνή κοινότητα του προγράμματος δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, και ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν «περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι στο σύνολό τους τα παραπάνω μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον


Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                  DW DE

No comments: