Sunday, November 11, 2012


«Κατάργηση των μέτρων σε ένα άρθρο»

«Εσείς τι θα κάνετε αν δεν σας δώσουν τη δόση κ. Σαμαρά;» ρώτησε ο Αλ.Tσίπρας

  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 14
Αθήνα
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2013. «Ακολουθείσατε το κρυφό πρόγραμμά σας, του καλού και υπάκουου μαθητή. Όμως δεν πέρασαν λίγες ώρες από την υπερψήφιση του πιο σκληρού πακέτου μέτρων και ο καλός μαθητής δεν παίρνει τη βάση, μένει μετεξεταστέος για τον Δεκέμβρη και βλέπουμε» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε: «Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Εσείς τι θα κάνετε αν δεν σας δώσουν τη δόση, κύριε Σαμαρά;»

O Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την στρατηγική της κυβέρνησης ανόητη, με κεντρικό άξονα τον άξονα Αθήνα - Βερολίνου. «Και τώρα που δεν βγαίνει, γιατί θυμώνετε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μόνη εναλλακτική και σωτήρια λύση είναι η κατάργηση όλων των μέτρων με ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο όπως τα φέρατε».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι σύντομα «η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει
τα σχέδια -τα δικά σας και των δανειστών. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βγαίνουν: «Όλα είναι στον αέρα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, όπως δεν βγήκαν και στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς, εξαιτίας της ύφεσης. Οι πιστωτές μας ξέρουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι δεν είναι βιώσιμο. Μόνο η Μέρκελ δεν το λέει, που έχει το δικό της σχέδιο, που θέλει αποικία την Ελλάδα και Ειδική Οικονομική Ζώνη τον ευρωπαϊκό νότο. Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

»Μετά την προεκλογική τρομοκράτηση και την εξαπάτηση του λαού, πέταξε στα σκουπίδια και την προγραμματική συμφωνία για να βγάλει από το συρτάρι το κρυφό πρόγραμμα: τις απαιτήσεις των δανειστών. Κάνει τον καλό και υπάκουο μαθητή, που περιμένει την επιβράβευση. Και από τα 11 δισ. ευρώ που ήταν το πακέτο μέτρων τον Ιούλιο, έπειτα από τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έφθασαν τα 19 δισ. ευρώ. Μόνο και μόνο για το χατίρι των τραπεζιτών. Δεν πέρασαν όμως λίγες ώρες από την υπερψήφιση του σκληρού πακέτου και ο καλός μαθητής δεν παίρνει τη βάση, μετεξεταστέος για τον Δεκέμβρη και βλέπουμε».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη στρατηγική της κυβέρνησης ανόητη, με βασικό άξονα, τον άξονα Αθήνας - Βερολίνου: «Τώρα ήρθε η ώρα να λουστείτε ότι καλλιεργήσατε, την ανόητη στρατηγική σας. Θέλατε να φτιάξετε το κλίμα με την κ. Μέρκελ, ορκιστήκατε πίστη και αφοσίωση. Θέλατε έναν απευθείας άξονα με το Βερολίνο και δεν αφήσατε κανένα περιθώριο για άξονα του Νότου. Και τώρα θυμώνετε με τους εταίρους. Και αποκαλούν ανέντιμους και ξεφτιλισμένους τους ευρωπαίους. Τον ειδικό λογαριασμό δεν τον ζήτησε ο Σόιμπλε; Ζήτησα την επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν πήρα απάντηση. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε. Και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει γι'αυτά που συμβαίνουν: «Αξιολογώντας την οριακή κατάσταση, σας καλώ να χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα κι όχι αφορισμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου ειλικρινά τι από αυτά που έχουμε πει από την αρχή της κρίσης και τα λέγατε κι εσείς έως πριν από ένα χρόνο - δεν ξέρω αν αξίζει κανείς να αλλάζει τόσο πολύ απόψεις για να διεκδικήσει την εξουσία.
»Δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς ότι δεν υπάρχει διάθεση για καταβολή της δόσης. Όλοι το είχαν πει εδώ και καιρό. Εσείς κάνετε τους αφελείς. Σας είχαμε πει να μην μιλήσετε με τους υπαλλήλους της τρόικας, αλλά να διαπραγματευτείτε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Βαδίζετε στο δρόμο του Γ.Παπανδρέου, με τις ίδιες εκφράσεις, με τα ίδια διλήμματα. Και το λόμπι της δραχμής, όλο το χρησιμοποιείτε, αλλά ποτέ δεν το αποκαλύπτετε. Τρομοκρατούσατε προεκλογικά ότι δεν θα είχαμε φάρμακα, καταθέσεις, θα έφευγαν οι επιχειρήσεις, δεν θα υπήρχαν μισθοί και συντάξεις. αι σας ρωτώ τι από όλα αυτά δεν συμβαίνει σήμερα;»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει: «Κι ενοχλείστε επειδή είπα την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Ότι ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει, ότι το πλιάτσικο δεν θα επιτραπεί».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε το μόνιμο ερώτημα που τίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: τόνισε: «Κατηγορείτε εμάς ότι δεν έχουμε σχέδιο. Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;»
Εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει αποτέλεσμα: «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όλοι το λένε, εκτός από εσάς. Νέο κούρεμα με σας θα σημαίνει ένα ακόμη μνημόνιο, ούτε ελάφρυνση, ούτε ανάπτυξη. Είστε οι πιο ακατάλληλοι να διαπραγματευτείτε και είστε επικίνδυνοι. Γιατί έχετε σκοπό να θυσιάσετε τον λαό για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της Μέρκελ. Και κυρίως γιατί είστε χρεοκοπημένοι πολιτικά».
Παρουσίασε επιγραμματικά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μας ρωτάτε: "Θα καταγγείλετε μονομερώς;" Και τώρα που εκείνοι το καταγγέλλουν μονομερώς; Που μας υποχρεώνουν να πάρουμε όλα τα μέτρα, αλλά μονομερώς αθετούν τις υποχρεώσεις τους; Εμείς θα καταργήσουμε με ένα νόμο και σε ένα άρθρο όλα τα μέτρα λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και αυξάνουν την ύφεση. Και τότε θα κάτσουμε επί ίσοις όροις για την διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος και για την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης».
Και ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς τι θα κάνετε αν δεν σας δώσουν τη δόση;»
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλούσε για τη δόση, αλλά οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν κάνει τα κουμάντα τους, γιατί θα ήξεραν ότι για το ΣΥΡΙΖΑ είναι προτεραιότητα είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και τα φάρμακα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ότι «οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν το σύστημα διαπλοκής δεν θα μας σώσουν από αυτό» και υπογράμμισε: «Πριν 5 μήνες, καταφέρατε "στο παρά πέντε" να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
»Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ

No comments: