Tuesday, July 15, 2014

«Αδύναμη και άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη» 15/07/2014

Έκθεση ΔΝΤ προς ΕΚΤ«Αδύναμη και άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη»
15/07/2014
Τις «παρατεταμένες συνέπειες» της κρίσης, όπως η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, καταγράφει η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Το ΔΝΤ συνέστησε ξανά την ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση σε συνδυασμό με την υλοποίηση περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η ανάκαμψη «είναι αδύναμη και άνιση», οι χρηματοπιστωτικές αγορές της είναι «υπερβολικά κατακερματισμένες» και προειδοποιεί για τους «κινδύνους του αποπληθωρισμού».
Παράλληλα, το Ταμείο προτρέπει τα μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση των ισολογισμών» των τραπεζών και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη για ποσοτική χαλάρωση αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», προσθέτοντας την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.
Ακόμη, το ΔΝΤ καταγράφει τις και επισημαίνει ότι και οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα προ της ύφεσης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «άνισα κατανεμημένη» μεταξύ των χωρών. 
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί μόνο λίγο το επόμενο έτος, σε 1,5% από 1,1% το 2014 και προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 0,7% φέτος και του 1,2% το 2015.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ και ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Ραντζίτ Τέζα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους από την πιθανότητα χαμηλού πληθωρισμού. 
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, αν και υπήρχε «θετική αποτίμηση» των ενεργειών της ΕΚΤ, εντούτοις υπήρχε η προειδοποίηση ότι, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», η ΕΚΤ θα πρέπει να μελετήσει την «επέκταση του ισολογισμού» της.ELZONI.GR

No comments: