Tuesday, July 8, 2014

Eρχονται «Ληστές» στην Πειραιώς

Eρχονται «Ληστές» στην Πειραιώς

Το νεανικό αριστούργημα του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού Φρίντριχ Σίλερ, «Ο Ληστές» επέλεξε για την πρώτη της συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών η νεαρή σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη.

«Οι Ληστές», που έχουν πάνω από 30 χρόνια να παρουσιαστούν στην Ελλάδα, ανεβαίνουν αύριο έως και το Σάββατο στην Πειραιώς 260 (Ε)
«Οι Ληστές», που έχουν πάνω από 30 χρόνια να παρουσιαστούν στην Ελλάδα, ανεβαίνουν αύριο έως και το Σάββατο στην Πειραιώς 260 (Ε)
«Οι Ληστές», εμβληματικό έργο του προρομαντικού κινήματος «Θύελλα και Ορμή», που αποτέλεσε μιαν επανάσταση ενάντια στον ορθολογισμό και στους κανόνες του, εκθέτει την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από την τραγική όσο και αστεία ιστορία δύο αντίζηλων αδερφών, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται, ανίκανοι για συγχώρεση.
Το έργο που έχει πάνω από 30 χρόνια να παρουσιαστεί στην Ελλάδα, ανεβαίνει αύριο (έως και το Σάββατο) στην Πειραιώς 260 (Ε), με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γάλλο, Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ημελλο, Δέσποινα Κούρτη, Ηλία Μουλά, Βασίλη Σαφό, Μιχάλη Τιτόπουλο και Γιώργο Τσούρμα.
Εργο εξέγερσης, θυμού, τυραννοκτόνου μίσους, με όλα τα τυπικά γνωρίσματα, την υπερβολή και την τόλμη του κινήματος της εποχής, «Οι Ληστές» γράφτηκαν από τον Γερμανό συγγραφέα και ποιητή, όταν ήταν 19 ετών! Το κείμενο που εκδόθηκε το 1781 και πρωτοανέβηκε στη σκηνή το 1782. Μόνο που του στοίχισε πολλά: του απαγορεύτηκε να γράφει και, κατόπιν τούτου, ο Σίλερ αυτοεξορίστηκε.
Η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη
Η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη
Στο επίκεντρο βρίσκεται μια σπαρασσόμενη αριστοκρατική οικογένεια, ένας γηραιός κόμης και δύο συμμετρικά αντίθετοι γιοι, ο ένας το σκοτεινό είδωλο του άλλου: ο πρεσβύτερος (Καρλ) πνεύμα ανήσυχο και ελεύθερο ύστερα από μια ρέμπελη ζωή στη Λειψία ζητά άφεση αμαρτιών και επιστροφή στην πατρική εστία. Ο νεότερος (Φραντς) αδικημένος από τη φύση, αλλά σατανικής ευφυΐας, κηλιδώνει την τιμή του αδελφού του, φαλκιδεύει τα μηνύματά του και, έχοντας βλέψεις στην πατρική κληρονομιά, σπρώχνει τον εύπιστο γέροντα να καταχραστεί τον πρωτότοκο.
Και τα δύο αδέλφια «είναι ακραίες περιπτώσεις. Εχουν κοινή βάση. Το σημείο εκκίνησης και για τους δύο είναι το στοιχείο της αδικίας. Απλώς ο ένας κινείται προς την εκμηδένιση και τον απόλυτο κυνισμό και ο άλλος οδηγεί το κίνημα του ρομαντισμού σε μια προσωπική ακρότητα» εξηγεί ο Αργύρης Ξάφης, ο οποίος υποδύεται τον Φραντς. Απόκληρος, διωγμένος, αδικημένος από τους δικούς του, ο Καρλ βλέπει ως μόνη επιλογή να ηγηθεί μιας ομάδας τιμωρών-ληστών, πιστεύοντας ότι πρέπει να εξαλειφθεί η κοινωνική διαφθορά και αδικία και να στηθεί από την αρχή ένας καλύτερος κόσμος ισότητας και αξιοκρατίας.
Ωστόσο, τα άγρια ένστικτα και η άξεστη συμπεριφορά των συντρόφων του μαραίνουν γρήγορα τον νεανικό ενθουσιασμό και τις αγνές προθέσεις του, ενώ κηρύσσεται εκτός νόμου ως υπεύθυνος σειράς αποτρόπαιων εγκλημάτων.
«Θεωρεί ότι μέσω της βίας θα συνετίσει και θα εκδικηθεί όσους τον έχουν αδικήσει. Και βουτάει στο αίμα, ενώ ο αδελφός του δεν μολύνεται από την πλεκτάνη του», λέει ο Καρλ της παράστασης, Γιώργος Γάλλος. Σωρεία θανάτων επισφραγίζει τη διάλυση της οικογένειας.
Το κεντρικό θέμα που τίθεται, σύμφωνα με τον Αργύρη Ξάφη είναι «τι κάνει ο άνθρωπος τη στιγμή που αισθάνεται ότι αδικείται: διαλέγει να συγχωρέσει ή να εκδικηθεί. Η πιθανότητα συγχώρεσης απαιτεί από τον άνθρωπο μια μεγαλοσύνη που του τη στερεί η αίσθηση του αδίκου. Είναι πολύ μεγάλο βήμα η συγχώρεση». Κι ο Γιώργος Γάλλος προσθέτει: «Και πόσο έτοιμος είσαι να δεχτείς τη συγχώρεση. Ο Καρλ προσπαθεί να ξεχωρίσει το όριο της ανθρώπινης φύσης, ποιο είναι το σημείο που διακρίνει τον ανώτερο άνθρωπο από τον δαίμονα. Για να το πετύχει αυτό θυσιάζει πολλά πράγματα, τα πάντα - όπως και ο Φραντς».
Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τη σκηνοθεσία η Ιώ Βουλγαράκη, τα σκηνικά-κοστούμια η Αννα Φιόντοροβα και την επιμέλεια κίνησης η Ζωή Χατζηαντωνίου.
«ΓΛΕΝΤΙ» ΚΑΙ «ΔΡΑΚΟΥΔΙ»
Η Ιώ Βουλγαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1985. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας της Κρατικής Ακαδημίας Θεάτρου της Μόσχας (GITIS, master-skaya Λεονίντ Χέιφιτς). Εχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Α. Πούσκιν (ομάδα ΠΥΡ, Βυρσοδεψείο 2013) και «Το Δρακούδι» της Σ. Λεμπό (θέατρο ΡΑΜΤ, Μόσχα 2013). Είναι μέλος της ομάδας ΠΥΡ, την οποία ίδρυσε μαζί με τους Δέσποινα Κούρτη κι Αργύρη Ξάφη το 2012, θέλοντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή θεατρική πρόταση.
Αντιγόνη Καράλη
akarali@pegasus.gr

No comments: