Saturday, July 5, 2014

Συνάδουν "τραπεζικό ήθος" και κέρδος;

Συνάδουν "τραπεζικό ήθος" και κέρδος;

Ενώπιον ενός διλήμματος βρίσκονται οι μάνατζερ. Η αρνητική εικόνα των τραπεζών με σκάνδαλα, αθέμιτες πρακτικές και αστρονομικά μπόνους καθιστούν απαραίτητο έναν νέο κώδικα αξιών. Πόσο συνάδει αυτό με την κερδοφορία;
Οι τράπεζες βρίσκονται εδώ και καιρό στο "πυρ το εξώτερο". Για να αποκτήσουν και πάλι την έξωθεν καλή μαρτυρία αναθεωρούν πολλά σημεία από τη μέχρι τώρα στρατηγική τους, προσπαθώντας να υιοθετήσουν ένα νέο ήθος και να το επικοινωνήσουν. Ιδιαίτερα στη Deutsche Bank, οι εικόνες των αστυνομικών να μπαίνουν στο πανύψηλο κτήριο της Φραγκφούρτης για να κατασχέσουν έγγραφα ή τα πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων για αμφιβόλου νομιμότητας πρακτικές έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πελατών στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας
Ο πελάτης θέλει περισσότερες αποδόσεις
O πελάτης έχει πάντα δίκαιο;
O πελάτης έχει πάντα δίκαιο;
Το ζητούμενο λοιπόν στις περισσότερες τράπεζες είναι ένα νέο ήθος, ένα νέος ηθικός κώδικας των τραπεζών στις δοσοληψίες τους με τους πελάτες, που όμως φαίνεται να αμφισβητείται από τα ανώτατα κλιμάκια ως ασυμβίβαστο με το στόχο της κερδοφορίας. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει έρευνα της εταιρείας PWC, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων, ελέγχου και φορολογικών συμβουλών, που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στην έρευνα συμμετείχαν μέλη από 29 διοικητικά και εποπτικά συμβούλια τραπεζών και άλλα διοικητικά στελέχη. 4 στους 5 μάνατζερ εξέφρασαν ενδοιασμούς για το εάν ο αναπροσανατολισμός της τραπεζικής στρατηγικής με βάση τις αξίες μπορεί να οδηγήσει εξίσου σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.
Το πρόβλημα εστιάζεται και στον πελάτη, που φαίνεται να τον απασχολούν περισσότερο οι μεγαλύτερες αποδόσεις των χρημάτων του παρά οι ηθικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον Ράινερ Βίλκεν, εταίρο στην PWC, πολλές τράπεζες εμφανίζονται διχασμένες. «Από τη μια υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όταν υπάρχει ανάγκη, και από την άλλη οι περισσότεροι πελάτες δεν επιλέγουν για να επενδύσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα με τις ηθικά καλύτερες πρακτικές, αλλά με τους οικονομικά καλύτερους όρους». ‘Ετσι, πολλοί τραπεζικοί μάνατζερ φοβούνται τα μειονεκτήματα του ανταγωνισμού και θέτουν μάλιστα ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ηθικών πρακτικών τα καλά οικονομικά αποτελέσματα.
"Με βάση το πώς επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα"
Βίλκεν: «ο αναπροσανατολισμός μιας τράπεζας σε ηθικές αξίες διασφαλίζει μακροπρόθεσμα και την επιτυχία της» υποστηρίζει.
Είναι όμως πράγματι έτσι; Ο Ράινερ Βίλκεν διαφωνεί. «Ο αναπροσανατολισμός μιας τράπεζας με γνώμονα τις ηθικές αξίες διασφαλίζει μακροπρόθεσμα και την επιτυχία της» υποστηρίζει. Η Deutsche Bank φαίνεται να το έχει ενστερνισθεί. Γιατί στην τελευταία γενική συνέλευση ο Γιούργκεν Φίτσεν, συνδιευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κάλεσε τους μετόχους να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, βάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιτυχίες πάνω από το άμεσο κέρδος. «Βέβαια η μεταβολή στα τραπεζικά ήθη και έθιμα και ο προσανατολισμός σε ηθικές αξίες δεν αρκεί να αγγίζει μόνο τους εργαζόμενους μιας τράπεζας, αλλά θα πρέπει να περνά στους πελάτες και στους επενδυτές» τονίζει ο Βίλκεν. Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι μάνατζερ σύμφωνα με την έκθεση της PWC. Θεωρούν ότι η αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας μετριέται από τις πράξεις και τις πρακτικές. «Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αναπροσανατολισμός καταγράφεται περισσότερο από ότι παλαιότερα και στους μισθούς, γιατί συνδέονται περισσότερο με τα βιωσιμότητα της επιτυχίας», λέει ο Ράινερ Βίλκεν. Παρόλα αυτά η μελέτη δείχνει ότι η αποδοτικότητα των τραπεζικών στελεχών συνεχίζει να αξιολογείται καταρχήν με βάση το αποτέλεσμα που επέτυχαν. Το πώς το επέτυχαν, παραμένει αδιάφορο στις λιγότερες τράπεζες. «Άρα, ναι μεν δεν αλλάζει η προτεραιότητα στο καλό αποτέλεσμα, αλλά μπαίνει όλο και περισσότερο ο παράγοντας του πώς επιτυγχάνεται» σημειώνει ο Μπούκχαρντ Έκες, επικεφαλής του τμήματος Τράπεζες και Χρηματαγορές του PWC στη Γερμανία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξς Δήμητρα Κυρανούδη  dw de

No comments: