Sunday, July 27, 2014

Μύθοι και αλήθειες για την ασφάλεια των πτήσεων

Μύθοι και αλήθειες για την ασφάλεια των πτήσεων

Η «μαύρη» εβδομάδα της αεροπορίας, οπότε και χάθηκαν συνολικά 461 άνθρωποι -298 στην πτήση της Malaysia MΗ17 από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, 47 στην πτήση της Transasia Airways και ακόμη 116 στην πτήση της AH 5017 της Air Algerie από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι- προκαλεί καχυποψία ότι κάτι «περίεργο» συμβαίνει με τα αεροπλάνα αλλά και τεράστια ανησυχία όχι μόνο στα εκατομμύρια επιβάτες που βρίσκονται... ελέω καλοκαιριού με τα εισιτήρια στο χέρι, αλλά και στις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες.

Το δυστύχημα της 24ης Ιουλίου με τους 116 νεκρούς ήταν το έβδομο θανατηφόρο στην ιστορία της Air Algerie, η οποία ιδρύθηκε το 1947. Διασώστες στην Ταϊβάν απομακρύνουν σορούς των θυμάτων από το σημείο
Το δυστύχημα της 24ης Ιουλίου με τους 116 νεκρούς ήταν το έβδομο θανατηφόρο στην ιστορία της Air Algerie, η οποία ιδρύθηκε το 1947.
Διασώστες στην Ταϊβάν απομακρύνουν σορούς των θυμάτων από το σημείο που συνετρίβη η πτήση GE222 της Transasia Air η οποία παρέσυρε στον θάνατο 47 επιβαίνοντες.
Εξάλλου,τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, όπως ανταγωνισμός από χαμηλού κόστους εταιρείες ή όλο και πιο ακριβά καύσιμα, που ακόμα και το παραμικρό σοκ μπορεί να τις σπρώξει στον γκρεμό. Η εκτίμηση είναι ότι από τις συντριβές θα αφαιρεθούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη των εταιρειών φέτος, ενώ φαινόταν ότι έβγαιναν από την ύφεση -το 2013 οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως κατέγραψαν κέρδη 10 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα θα ήταν να χαθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων, ιδίως όσο αναδύονται και πλήθος συνωμοσιολογικών θεωριών οι οποίες ταράζουν κι άλλο τα ήδη ταραγμένα νεύρα του κλάδου των αεροπορικών μεταφορών.
ΚαθησυχαστικοίΓια τον λόγο αυτόν, ειδικοί επί των πτήσεων έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη συντριβή της πτήσης 5017 της Air Algerie να καθησυχάσουν τους φόβους που προκλήθηκαν από τις τρεις διαδοχικές τραγωδίες, να μιλήσουν για «τυχαίο γεγονός» και να πουν πως δεν μπορούν να βρουν κοινά σημεία μεταξύ των ατυχημάτων. «Ενα γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα», τονίζει ο Τζον Μπίτι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, «είναι ότι το κάθε ατύχημα είναι μοναδικό, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συστημικό πρόβλημα».
Μύθοι και αλήθειες για την ασφάλεια των πτήσεων
Κυριότερο επιχείρημά τους είναι ότι έως τώρα αυτήν τη χρονιά έγιναν λιγότερα δυστυχήματα από άλλες χρονιές, συνολικά 12, δηλαδή κατά πέντε λιγότερα από τον μέσο όρο των 20 τελευταίων ετών (ο μέσος όρος κατ' έτος είναι 17 αεροπορικά δυστυχήματα).
Μπορεί βέβαια από άποψη δυστυχημάτων η χρονιά να είναι κάτω από τον μέσο όρο, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο από την άποψη των θυμάτων. Τα μέχρι τώρα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι θάνατοι από αεροπορικά δυστυχήματα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 300% σε σχέση με το 2013.
Συγκεκριμένα, φέτος από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 763 επιβαίνοντες αεροσκαφών, όταν το 2013 ο αριθμός αυτός περιοριζόταν μόνο σε 265 ανθρώπους. Δηλαδή φέτος σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα 498 άτομα περισσότερα από ότι πέρυσι κι όπως επισημαίνεται η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα...
Και πάλι οι ειδικοί έχουν μια απάντηση (και προφανώς θα έχουν περισσότερες όσο περνούν οι ημέρες...) τονίζοντας ότι από από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων δεν προκύπτει κάποια ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα φέτος έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των δύο δυστυχημάτων της Malaysia.
O συνολικός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στις πτήσεις ΜΗ17 και ΜΗ370 είναι 517 άτομα. «Ηταν μια ιδιαίτερη χρονιά εξαιτίας αυτών των δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ακριβώς το γεγονός ότι είναι μια ασφαλής χρονιά. Ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών. Το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών είναι αρκετά υψηλότερος οφείλεται στα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα της Malaysia», επισημαίνει στην εφημερίδα Daily Mail ο Χάρο Ράντερ, πρόεδρος του Δικτύου Ασφάλειας Πτήσεων.
Λογικές εξηγήσεις που όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο φετινός Ιούλιος είναι ο πέμπτος χειρότερος μήνας στην ιστορία των αερομεταφορών από την άποψη των δυστυχημάτων και των θανάτων επιβαινόντων. Αλλά και πάλι, τα αεροπορικά δυστυχήματα που σημειώνονται κατά τους θερινούς μήνες είναι εξαιρετικά συχνά, με πιθανές εξηγήσεις ότι οι πιλότοι πραγματοποιούν πτήσεις που δεν συνηθίζουν με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν καλά ποιες περιοχές να αποφεύγουν, ενώ συχνές είναι και οι αντικαταστάσεις πιλότων από νεότερους και ίσως λιγότερο έμπειρους για επιπλέον αεροπορικά δρομολόγια ή και η ελλιπής συντήρηση, πάλι λόγω φόρτου εργασίας.
Οι εμπόλεμες ζώνεςΕπίσης, η περίπτωση του Boeing που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία υπέδειξε κατά τον πιο τραγικό τρόπο δύο σημαντικά κενά στην ασφάλεια των πτήσεων. Το πρώτο αφορά στην πτήση πάνω από εμπόλεμες περιοχές. Η αεροπορική βιομηχανία αντέδρασε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία, όταν από τον φόβο της επανάληψης ενός τόσο τραγικού περιστατικού πολλές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ, όπου πύραυλος της Χαμάς είχε εκραγεί σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο.
Το δεύτερο κενό είναι ότι προηγμένα οπλικά συστήματα μπορεί να βρεθούν σε λάθος χέρια ή σε χέρια που δεν ξέρουν πώς να τα χειριστούν, σε αυτήν όμως την περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, αφού είναι μάλλον απίθανο να εξαλειφθούν όλοι οι αντάρτες της υφηλίου.
Παρ' όλα αυτά, ειδικοί επί των αεροπορικών ταξιδιών επιμένουν ότι οι πτήσεις είναι ακόμη ασφαλείς, επισημαίνοντας πως κάθε φορά οι συνθήκες που οδηγούν στη συντριβή ενός αεροπλάνου γεμίζουν τα όποια κενά προκύπτουν στην ασφάλεια.
Για παράδειγμα, μετά τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 στην Α. Ουκρανία, η Ενωση Ευρωπαϊκών Αερομεταφορέων ζήτησε επείγουσα επαναξιολόγηση κανόνων που διέπουν την ασφάλεια των εναέριων χώρων. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται αξιολόγηση των σχεδίων πτήσης που έχουν από ανεξάρτητο φορέα και δεν θα πρέπει να βασίζονται πλέον μόνο στις κυβερνήσεις και στους πύργους ελέγχου να αποφασίζουν ποιες ζώνες είναι επικίνδυνες και ποιες δεν είναι.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
ΤΡΕΛΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Η... χαρά του συνωμοσιολόγου
Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα τρελά σενάρια δίνουν και παίρνουν την τελευταία εβδομάδα για το τι συνέβη με τα τρία πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η πιο πολυσυζητημένη είναι η θεωρία της... κατάρας του αριθμού 7, που ήταν «παρών» σε όλες τις τραγωδίες της «μαύρης εβδομάδας» αλλά και στην εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines πριν από τέσσερις μήνες. Εκείνη η πτήση μετέφερε 227 άτομα και είχε την κωδική ονομασία ΜΜΗ 370.
Η επόμενη τραγωδία της Malaysian Airlines συνέβη στις 17 Ιουλίου, το αεροπλάνο ήταν ένα Boeing 777 με 17 χρόνια πτήσεων, ενώ ο αριθμός της πτήσης ήταν... ΜΗ17!
Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται και δίνουν τροφή για τρελά σενάρια: ο «γρουσούζικος» αριθμός κρύβεται και στο δυστύχημα στην Ταϊβάν, όπου συνετρίβη ένα 70θέσιο τύπου ATR72, αλλά και στην πτήση της Air Algerie με κωδικό AH5017. Μάλιστα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις τρεις τελευταίες τραγωδίες είναι 637!
Οι χάκερ και... τα φάρμακαΣτα κοινωνικά δίκτυα εκφράσθηκε ακόμα και η άποψη ότι... χάκερ βρήκαν τρωτά σημεία στα συστήματα και τώρα ελέγχουν και καταρρίπτουν όλα τα αεροσκάφη!
Οσο για την πτήση που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία κάποιοι θεώρησαν ύποπτο το ότι μετέφερε τον κορυφαίο ερευνητή του AIDS Γεπ Λανγκ και ακτιβιστή κατά των συμφερόντων των φαρμακευτικών κολοσσών και υποστήριξαν ότι οργανωμένα οικονομικά- φαρμακευτικά συμφέροντα μπορεί να έριξαν το αεροπλάνο!
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ   ETHNOS

No comments: