Sunday, July 27, 2014

Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

13:35
Opening quote
Κάθε λίγο και λιγάκι με εκθέσεις του το ΔΝΤ βγαίνει και λέει ότι έκανε λάθος!

Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο σιγά – σιγά αλλά χωρίς αιδώ, «ξηλώνει» την πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα και κατέστρεψε τη χώρα. Κάθε λίγο και λιγάκι με εκθέσεις του το ΔΝΤ βγαίνει και λέει ότι έκανε λάθος. Πότε με τους συντελεστές που ήταν λάθος και αύξησαν τη λιτότητα, πότε με τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν και τώρα με την παραγωγικότητα που πίστευε ότι θα αυξηθεί αν πετσόκοβε τους μισθούς.
Στην τελευταία έκθεση, λοιπόν, με θέμα «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές» αναφέρει πως η δημοσιονομική προσαρμογή έπληξε την παραγωγικότητα της Ελλάδας και οι περικοπές μισθών δεν συνοδεύτηκαν με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν πως αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ έχει γίνει πλεονασματικό η εσωτερική εξισορρόπηση σε ελλειμματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνοδεύεται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, κάτι που καθιστά οδυνηρή την προσαρμογή.
Το ΔΝΤ αναφέρει για την Ελλάδα πως η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προήλθε από τις περικοπές μισθών , αλλά και ότι η πτώση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη μετά το 2010 γεγονός που σε δεύτερο χρόνο επέδρασε αρνητικά.
Υπογραμμίζει δε πως στο διάστημα 2010 -2013 η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδος ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση και τις προσαρμογές των τιμών, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει πως συνδέεται με δομικά προβλήματα, αλλά και με τη φυγή κεφαλαίων στο διάστημα 2011-2012.
Το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μειώσει τις καθαρές υποχρεώσεις της και να βελτιώσει την καθαρή εξωτερική της θέση και πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές για την επίτευξη του διττού στόχου της αποκατάστασης της εξωτερικής ισορροπίας, μέσω βιώσιμου χρέους και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα περιορίσει την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.
Πριν μερικές ημέρες η Wall Street Journal σύστηνε στην κ. Λαγκάρντ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα. Θα το κάνουν ποτέ αυτοί οι άθλιοι γραφειοκράτες που έρχονται ακόμη και σήμερα και μας κουνάνε το δάχτυλο; Και θα τους πει κανείς από την Αθήνα να πάνε στο διάβολο γιατί με τις πολιτικές τους επιτάχυναν την κατάρρευση της οικονομίας;
Αλλά που χάθηκε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί.antinews

No comments: