Sunday, July 6, 2014

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα
Πρεμιέρα του κ. Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Πέμπτη σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, δεν αισθάνθηκε άγνωστος μεταξύ αγνώστων, γιατί με κάποια από τα μέλη του γνωρίζεται εδώ και δεκαετίες.

Και με πρώτο απ’ όλους τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο συνυπήρξαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή. Ο κ. Ντράγκι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής και ο κ. Στουρνάρας εκπροσωπούσε την Ελλάδα.

Με τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάνσιο και τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, συναντιούνταν συχνά στα Eurogroup, όπου οι δύο εκπροσωπούσαν την ΕΚΤ. Τέλος, με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γεωρκάτζη, ήταν συμφοιτητές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τόσους γνωστούς στην αίθουσα, δεν χρειάστηκε περίοδο προσαρμογής. 

Ο μετοχικός ακτιβισμός έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στη χώρα μας. Η εικόνα στις γενικές συνελεύσεις εισηγμένων, που εδώ και πολλά τρίμηνα έχουν στην ουσία χρεοκοπήσει και ανακοινώνονται πενταψήφιοι μηνιαίοι μισθοί για τους επικεφαλής των εταιρειών, τίθεται κατ’ αρχάς θέμα ηθικής τάξεως. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης υποχρεώνει τις εισηγμένες να αναρτούν στους διαδικτυακούς τόπους αναλυτικά τη μισθοδοσία των μελών που ασκούν το management της εταιρείας αλλά και όλο το πακέτο αμοιβών που πιθανότατα συνοδεύει τις βασικές απολαβές. Επίσης σε πολυετείς ζημιογόνες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται οι μισθοί της διοίκησης. 

Τι σηματοδοτεί το νέο Δ.Σ. για τη MIG
Εξαιρετικά σημαντική για τη MIG είναι η αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της κ. Α. Φράγκου και του κ. Π. Θρουβάλα που προέρχονται από την IRF European Finance Investments. Μάλιστα ο κ. Θρουβάλας ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της MIG. H εκλογή των δύο μελών σηματοδοτεί την ενεργότερη συμμετοχή του στρατηγικού μετόχου IRF στη χάραξη και εφαρμογή της στρατηγικής της MIG. Σημειώνεται ότι η κ. Φράγκου, ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Navios, περιλαμβάνεται ανελλιπώς, από το 2010 και έπειτα, στη λίστα του Lloyd’s των 100 πιο σημαντικών προσωπικοτήτων στη ναυτιλία. Ο όμιλος Navios διαθέτει 3 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο του NYSE, με συνολική αξία 3,1 δισ. δολ. 

To ενδιαφέρον ανέβασε τη μετοχή
Πάνω από 10 φορές έχει αυξηθεί η τιμή της μετοχής της Forthnet τους τελευταίους 12 μήνες. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Wind Hellas, η μετοχή διαπραγματεύονταν στα 0,15 ευρώ. Το ενδιαφέρον για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έφερε την τιμή της μετοχής περίπου στο μισό ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον της Vodafone που προέκυψε στο τέλος του 2013 την οδήγησε στα επίπεδα του ενός ευρώ. Το τελευταίο διάστημα, μετά και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ΟΤΕ, έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1,5 ευρώ. Τρίβουν τα χέρια τους οι Αραβες επενδυτές, οι οποίοι, παρόλο που δεν θα αποσβέσουν την επένδυση, εντούτοις περιορίζουν τις απώλειες. Γι’ αυτό όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει το καθεστώς του ιδιότυπου πλειστηριασμού που ξεκίνησε για τη Forthnet. 

Οι επίλεκτες των ξένων οίκων
Στην αιχμή της επενδυτικής μόδας βρίσκονται οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών, καθώς καθημερινά ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες βομβαρδίζουν με εκθέσεις για τις ισχυρές προοπτικές των τραπεζών και τα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές από 13 ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους προβλέπουν άνοδο της τάξης του 18%, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, για τις μετοχές των εγχώριων συστημικών τραπεζών. Οπως προκύπτει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των ξένων αναλυτών, προβλέπεται άνοδος κατά 18% της μετοχής της Alpha Bank, άνοδος 18% για την Εθνική Τράπεζα, επίσης 18% για τη μετοχή της Eurobank και άνοδος σε ποσοστό 12% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Την προηγούμενη εβδομάδα η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι την κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μετά την... καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, ενώ και η Goldman Sachs σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έδωσε μάλιστα υψηλότερους στόχους για τις τιμές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι εμφανίζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Έντυπη

No comments: