Thursday, July 17, 2014

Ακουμπάνε συνεργούς και γιάφκες

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΑΖΙΩΤΗ

Ακουμπάνε συνεργούς και γιάφκες

Οι πληροφορίες που κατέφθαναν τον τελευταίο καιρό στην ΕΛ.ΑΣ έκαναν λόγο για «εμφάνιση Μαζιώτη». Οι αστυνομικοί ήξεραν ότι χρησιμοποιούσε το μετρό και τον ηλεκτρικό για τις μετακινήσεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» τον είχαν εντοπίσει ξανά σε άλλο σημείο, αλλά δεν ήταν τότε δυνατή μία αστυνομική επέμβαση.

Ο Νίκος Μαζιώτης αιμόφυρτος μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτογραφία από το popaganda.gr)
Ο Νίκος Μαζιώτης αιμόφυρτος μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτογραφία από το popaganda.gr)
Αποφασίστηκε η τοποθέτηση έμπειρων αστυνομικών με πολιτικά ρούχα σε κομβικούς σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, περιμένοντας να εμφανιστεί.

Τελικά ο νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης της χώρας έπεσε χθες το πρωί στην «παγίδα» της ΕΛ.ΑΣ. Περίπου μισή ώρα πριν από τη συμπλοκή, αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής αναγνώρισε τον Μαζιώτη στον σταθμό της Ομόνοιας. Τον πρόδωσαν η περούκα που φορούσε και τα χαρακτηριστικά μάτια του, τα οποία τα αντιλήφθηκε αμέσως, όπως λένε στο «Εθνος» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Η 25χρονη αστυνομικός ξεκίνησε να παρακολουθεί τον Μαζιώτη και όταν αυτός επιβιβάστηκε στον συρμό του ΗΣΑΠ (με κατεύθυνση προς Πειραιά), τον ακολούθησε στο βαγόνι. Οταν ο Μαζιώτης κατέβηκε στον σταθμό Μοναστηράκι από την οδό Αθηνάς, πέρασε απέναντι και μπήκε σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ. Η αστυνομικός ενημέρωσε την υπηρεσία της και της δόθηκε εντολή να συνεχίσει να τον ακολουθεί. Παράλληλα εστάλη στο σημείο ομάδα ΔΙΑΣ που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Μαζιώτης δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Ωστόσο, όταν είδε από καθρέφτη του μαγαζιού την ομάδα ΔΙΑΣ, κατάλαβε ότι η ταυτότητά του είχε αποκαλυφθεί και ακολούθησε η πρώτη συμπλοκή με τους αστυνομικούς, στη διασταύρωση της Αθηνάς με την Αγίας Ειρήνης.
Ακουμπάνε συνεργούς και γιάφκες
Ο τρομοκράτης πυροβόλησε εναντίον τους μία φορά και τράπηκε σε φυγή προς την πλατεία Μοναστηρακίου, στην πλευρά που βρίσκονται τα σουβλατζίδικα. Οταν κατάλαβε ότι είχε εγκλωβιστεί άνοιξε αδιακρίτως πυρ κατά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που τον καταδίωκαν αλλά και τουριστών, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές. Σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας διακρίνεται ο Μαζιώτης να τρέχει ανάμεσα στο πλήθος και να πυροβολεί πέντε φορές.
Ευτυχώς οι αστυνομικοί επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά και δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, αφήνοντας τον τρομοκράτη να φύγει από το σημείο, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, από εξοστρακισμό σφαίρας τραυματίστηκε 19χρονος Αυστραλός τουρίστας.
Σε ταξί
Ο Νίκος Μαζιώτης κατάφερε να πάρει μικρό προβάδισμα και να βγει τρέχοντας στην οδό Μητροπόλεως, όπου προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ταξί για να διαφύγει. Ομως, εκείνη την ώρα η ευρύτερη περιοχή είχε κατακλυστεί από αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Θησέας» για το παραεμπόριο. Εγκλωβισμένος από παντού, ο Μαζιώτης έστρεψε το όπλο του εναντίον της ομάδας ΔΙΑΣ και πυροβόλησε δύο φορές. Οι σφαίρες βρήκαν έναν ειδικό φρουρό που εκτελούσε υπηρεσία στο σημείο για το παραεμπόριο.
«Ακολούθως, αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ πυροβόλησε μία φορά και τραυμάτισε τον Νίκο Μαζιώτη στον αριστερό βραχίονα», είπε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Δημήτριος Τσακνάκης, εξηγώντας ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν μία φορά στις οκτώ σφαίρες του 42χρονου τρομοκράτη.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ο Μαζιώτης είχε προκαθορισμένο ραντεβού με συνεργό του, ο οποίος όμως είτε δεν εμφανίστηκε, είτε διέφυγε μόλις αντιλήφθηκε την αστυνομική επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, πηγή της Κατεχάκη εξηγεί τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη σύλληψη του Μαζιώτη η επιχείρηση για το παραεμπόριο και την εγκληματικότητα «Θησέας».
«Είχαμε πληροφορίες ότι κυκλοφορεί με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξέραμε ότι επιλέγει να ?κρύβεται? στο πλήθος σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας. Ενας από τους λόγους που επιμέναμε να ενισχύσουμε την παρουσία των αστυνομικών στο Κέντρο ήταν και για να κλείσουμε τον κλοιό γύρω από τον καταζητούμενο τρομοκράτη. Επικουρικά, λοιπόν, λειτούργησε η παρουσία αστυνομικών που συνέβαλαν στη σύλληψη του Μαζιώτη», αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Φώτης Βαλλάτος
Το χρονικό, η καταδίωξη και η φωτογραφία - ντοκουμέντο
Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από τη στιγμή της χολιγουντιανής σύλληψης του υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτη τράβηξε ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος (διευθυντής του site popaganda.gr), καθώς την ώρα της καταδίωξης βρέθηκε τυχαία εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Σε κείμενο που δημοσίευσε, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τα όσα έζησε χθες. «Ηταν περίπου 12:40 το μεσημέρι όταν άκουσα 4-5 πυροβολισμούς σε σημείο πολύ κοντινό από εκεί που βρισκόμουν (έξω από την Καπνικαρέα). Και ύστερα περίπου 7-8 μηχανές της ομάδας Ζήτα διέσχισαν με μεγάλη ταχύτητα ανάποδα τον πεζόδρομο της Ερμού από την Αιόλου στρίβοντας δεξιά στην οδό Καπνικαρέας. Ετρεξα πίσω τους έχοντας την αίσθηση ότι κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί. Στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας είδα έναν άντρα πεσμένο κάτω γεμάτο αίματα. Αρχίζει και επικρατεί ένα χάος με δεκάδες αστυνομικούς και σειρήνες από περιπολικά», γράφει ο δημοσιογράφος, ο οποίος τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο τις φωτογραφίες που έκαναν χθες τον γύρο του Διαδικτύου. «Ο αιμόφυρτος άνδρας μοιάζει νεκρός. Δίπλα του μια λίμνη αίματος και μια περούκα. Μετά από λίγο και ενώ έχει αρχίσει να μαζεύεται πολύς κόσμος, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για τον Νίκο Μαζιώτη», αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Τον έσωσε το αλεξίσφαιρο
Μάχη σώμα με σώμα από τον ηρωικό ειδικό φρουρό
Το αλεξίσφαιρο γιλέκο ήταν αυτό που έσωσε τη ζωή του 29χρονου ειδικού φρουρού Ν.Π. κατά την επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη χθες στην καρδιά της Αθήνας.
Ο αστυνομικός, χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο, καταδίωξε τον Μαζιώτη και ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα.
Δύο σφαίρες
Τότε ο τρομοκράτης φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του και η μία σφαίρα σταμάτησε στο γιλέκο του αστυνομικού, ενώ η δεύτερη τον βρήκε στον μηρό προκαλώντας διαμπερές τραύμα.
Αμέσως μεταφέρθηκε στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο ειδικός φρουρός είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδάκι, κατάγεται από την Πάτρα και είναι στην Αστυνομία από το 2007.
Σοκαρισμένος
Συνάδελφοί του δηλώνουν στο «Εθνος» ότι «είναι καλά στην υγεία του, αλλά σοκαρίστηκε από το περιστατικό».
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη γερμνίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τραυματία αστυνομικό και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας τον επισκέφθηκε χθες στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» και ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση.
Στον «Ευαγγελισμό» ο Μαζιώτης
Διπλό χειρουργείο και νοσηλεία 15 ημερών
Σε επέμβαση οστεοσύνθεσης στον δεξί του ώμο υποβλήθηκε χθες ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερο χειρουργείο νευρολογικής φύσης περίπου σε μία βδομάδα.
Συνολικά αναμένεται να μείνει 15 ημέρες στον 8ο όροφο του «Ευαγγελισμού», όπου θα φρουρείται νυχθημερόν.
Ο καταζητούμενος τρομοκράτης τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του χέρι κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μία σφαίρα εισήλθε από την κάτω πλευρά του δεξιού του μπράτσου και καρφώθηκε στον ώμο του με αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το οστό στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ορθοπεδική επέμβαση οστεοσύνθεσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο συλληφθείς τρομοκράτης μεταφέρθηκε στον θάλαμο κρατουμένων του νοσοκομείου, όπου είχε νοσηλευτεί και ο Σάββας Ξηρός.
Σε μία εβδομάδα θα υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο για την κίνηση του χεριού του. Ιατρικές πηγές τονίζουν πως, ενώ ο τραυματισμός ήταν σοβαρός, δεν υπάρχει κίνδυνος ο τρομοκράτης να χάσει το χέρι του.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

No comments: