Tuesday, July 8, 2014

Μπίζνες Μέρκελ στην Κίνα

Μπίζνες Μέρκελ στην Κίνα

Επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η κατασκευή δύο νέων εργοστασίων της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η παραγγελία 123 ελικοπτέρων, υπέγραψε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Κίνα.

Στρατιωτικό άγημα στο Πεκίνο αποδίδει τιμές στη Γερμανίδα καγκελάριο
Στρατιωτικό άγημα στο Πεκίνο αποδίδει τιμές στη Γερμανίδα καγκελάριο
Πρόκειται για την έβδομη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα η Μέρκελ από τότε που ανέλαβε την εξουσία - γεγονός δηλωτικό της σημασίας που αποδίδει το Βερολίνο στην καλλιέργεια των σχέσεων με τον ασιατικό γίγαντα.
Εξάλλου, το 2013 η Κίνα αποτελούσε τον προορισμό 6,1% των γερμανικών εξαγωγών, αποτελώντας τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας (ή τον τρίτο, αν υπολογίσουμε ως ενιαία οντότητα την ΕΕ), ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,8%, σύμφωνα με τη γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση GTAI. Επίσης, οι γερμανικές εξαγωγές προς την κινεζική αγορά ανήλθαν πέρσι σε 67 δισ. ευρώ, ενώ αντιστρόφως οι εισαγωγές έφθασαν τα 73 δισ. ευρώ.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν η πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν κι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Κίνας, όπου έχουν την έδρα τους 160 γερμανικές εταιρείες. Η Μέρκελ επισκέφτηκε τις μονάδες παραγωγής της Volkswagen και άνοιξε τις εργασίες συνεδρίου με θέμα την «αστικοποίηση».
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε συμφωνία με τη First Automotive Works (FAW), την τρίτη σε μέγεθος κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων παραγωγής αυτοκινήτων τα οποία θα βρίσκονται στα λιμάνια Τιαντζίν και Τσινγκντάο, στη βόρεια Κίνα και η δυνατότητα παραγωγής τους «θα οριστικοποιηθεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τη βιομηχανική στρατηγική», όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας. Οι δύο όμιλοι θα επενδύσουν από κοινού περίπου 2 δισ. ευρώ «για να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους», προστίθεται στην ανακοίνωση της Volkswagen η οποία ελπίζει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει περισσότερα από 4 εκατομμύρια οχήματα ετησίως μέχρι το 2018.
Η VW ήδη διαθέτει 12 βιομηχανικές μονάδες στην Κίνα, ενώ παλαιότερα είχε ανακοινώσει πως προτίθεται να επενδύσει 18,2 δισ. ευρώ στη χώρα έως το 2018, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξεπεράσει την Toyota και να αναδειχτεί σε πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η VW παρέδωσε στην κινεζική αγορά 1,51 εκατομμύρια οχήματα, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Επίσης, υπογράφτηκε σύμβαση, παρουσία της Μέρκελ και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, μεταξύ της Κίνας και της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής εταιρείας αεροσκαφών EADS για παραγγελία 123 ελικοπτέρων αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τέλος, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση κοινοπραξίας με την κινεζική αεροπορική εταιρεία Air China, γεγονός που θα της επιτρέψει να παρέχει στους επιβάτες της περισσότερες επιλογές όσον αφορά τους προορισμούς πτήσεων. Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και θα δώσει στη Lufthansa «ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στις αερομεταφορές ύστερα από αυτήν των ΗΠΑ», τόνισε η γερμανική εταιρεία.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ, ενώ σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τσινχούα του Πεκίνου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.
Η καγκελάριος
Καρφιά κατά ΗΠΑ για το σκάνδαλο κατασκοπείας
Πολύ «σοβαρές» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Γερμανός εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ότι, εάν αληθεύουν, αποτελούν αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εταίρων αλλά και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στις δηλώσεις αυτές προέβη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Εάν «οι ισχυρισμοί αληθεύουν, στα μάτια τα δικά μου θα αποτελούν σαφή αντίφαση με αυτό που θεωρώ πως πρέπει είναι μια συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών (πληροφοριών) και εταίρων», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο ο γερμανικός Τύπος μιλάει για μια «χλιαρή αντίδραση στα όρια παρεξήγησης».
Στο μεταξύ, υπήρξαν πληροφορίες ότι η CIA είχε εμπλακεί σε υπόθεση κατασκοπείας στη Γερμανία η οποία και οδήγησε στη στρατολόγηση του Γερμανού πράκτορα, ωστόσο η Ουάσιγκτον απέφυγε να σχολιάσει τα περί κατασκοπείας, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το Βερολίνο για να λυθεί το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε ότι: «Θα συνεργαστούμε με τους Γερμανούς για να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για ένα θέμα που αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εντολής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «BILD», που επικαλείται κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται μελλοντικά ακόμη και σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Παράλληλα η «BILD» αναφέρει ότι σε μυστικό έγγραφο του υπουργείου που έχει στα χέρια της γίνεται λόγος για συγκεκριμένο «σχεδιασμό αντιμέτρων».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ    

No comments: