Friday, July 18, 2014

Ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ αναζητεί την επόμενη μεγάλη επένδυση ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

Ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ αναζητεί την επόμενη μεγάλη επένδυση

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
O 83χρονος Γoυόρεν Μπάφετ δεν φείδεται κόπων και οραμάτων. Οι επόμενες κινήσεις του θα γίνουν με τον ίδιο γνώμονα, με τον οποίο συμμετείχε στην εξαγορά του γνωστού ομίλου παρασκευής κέτσαπ H.J. Heinz. Οπως δήλωσε πρόσφατα, προσβλέπει σε μία ακόμα μεγάλη συμφωνία, όπως αυτή που τον έφερε πέρυσι να συνασπίζεται με τα ιδιωτικά κεφάλαια της 3G, ώστε να αποκτήσουν την προαναφερθείσα εταιρεία. Σύμφωνα με όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι επόμενες επιλογές, οι οποίες θα προσιδίαζαν στο προφίλ του αειθαλούς μεγαλοεπενδυτή και της εταιρείας του Berkshire Hathaway, είναι λόγου χάριν η Kraft Foods και η General Mills. Ο Γουόρεν Μπάφετ διατείνεται πως τον ενδιαφέρουν οι εξαγορές, ώστε να διοχετεύσει το ρευστό των 49 δισ. δολαρίων, το οποίο σώρευσε η εταιρεία συμμετοχών του, η Berskhire.

Iσως, λοιπόν, να προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της, υπερακοντίζοντας την προηγούμενη κίνησή της. Πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια η Berkshire Hathaways είχε αποκτήσει αντί 34,5 δισ. δολαρίων τη Santa Fe. Σήμερα, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε με έναν συνδυασμό ρευστού και μετοχών να διαμορφώσει ένα οπλοστάσιο έως και 50 δισ. δολαρίων. Και αντιστοίχως θα μπορούσε να αποκτήσει έναν όμιλο όπως η Kellog με δραστηριότητες στα δημητριακά. Κάτι τέτοιο ίσως να μην εναρμονιζόταν με τις πρωτεύουσες επιλογές του Γουόρεν Μπάφετ, δηλαδή την ενέργεια και τα τρένα, αλλά θα ταίριαζε με τη Heinz. Πέραν τούτου, τα δημητριακά αποτελούν μία ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα.

Το σκεπτικό του μεγιστάνα των επενδύσεων, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς, «είναι να επιλέγει απλές δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί να κατανοήσει και οι οποίες, φυσικά, αποφέρουν καλές αποδόσεις και έχουν δυνατότητες να δημιουργούν κέρδη σε σταθερή βάση». Στην πρόσφατη, μάλιστα, γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway ανακοίνωσε στους μετόχους ότι η εξαγορά μεγάλων επιχειρήσεων έχει ως στόχο να δημιουργήσει «αξία με βάθος χρόνου» για τους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη νέα συνεργασία με την 3G, ώστε να προσεγγίσουν έναν πολύ μεγάλο στόχο. Η Berkshire Hathaway δεν δίνει μερίσματα, εξ ου και διαθέτει ρευστό για επιχειρηματικές κινήσεις. Τα πεδία του ενδιαφέροντός της, που εκτείνονται από την ενέργεια, τις ασφάλειες, τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τώρα τελευταία την κέτσαπ, της αποφέρουν σε ετήσια βάση περί τα 27 δισ. δολάρια.

Βέβαια, σε ζωηρή κινητικότητα βρίσκονται και πολλοί άλλοι πλην του γκουρού της Ομάχας, όπου και η έδρα της Berkshire. Ηδη στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών παρατηρείται εντονότατη κινητικότητα. Αρχής γενομένης από τη σημαντικότατη –για την πορεία της παραγωγής καινοτομιών– ανταλλαγή δραστηριοτήτων μεταξύ της ελβετικής Novartis και της βρετανικής GlaxoSMithKline, ακολουθεί η εχθρική προσφορά της αμερικανικής Pfizer των 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βρετανική AstraZeneca. Στο δε πεδίο των τροφίμων, το οποίο προσείλκυσε το ενδιαφέρον του Γουόρεν Μπάφετ, αναδείχθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην επεξεργασία και εμπορία καφέ με την επωνυμία Jacobs Douwe Egberts. Αυτό προέκυψε από την εξαγορά των συναφών δραστηριοτήτων της ολλανδικής Mondelez International από την DE Master Blenders 1753.
Έντυπη

No comments: