Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις, εντός και εκτός Ελλάδος
Με συζητήσεις και δημοσιεύματα σχετικά με το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές.
Όπως έχει γίνει γνωστό σε κεντρικό επίπεδο θα βρεθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εκτεταμένης διαφθοράς, μετά και τη χθεσινή συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τον Ελβετό υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατεβίλ, όπου αποφασίσθηκε η εντονότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών Ελλάδας-Ελβετίας και η σύνταξη οδικού χάρτη μεταξύ των δύο χωρών για την αναζήτηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, δεν γίνεται σαφές τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα μέτρα αυτά.
Την ίδια ώρα, επαφή με τον σκληρό εταίρο της Ελλάδας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση.
«Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση για τα επόμενα βήματα και τη στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Μάρει.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα και είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής».
Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τις δόσεις της προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο, ενώ απάντησε πως «δεν γνωρίζει», σε ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ «να καθυστερήσει η επόμενη δόση», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Επίσης, επεσήμανε ότι όταν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, τότε διακόπτεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ αποθαρρύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί αποθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως έχουμε την αντίθετη άποψη: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Ντράγκι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή της Ιταλίας, στη Ρώμη.
«Οι κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν έχουν τηρηθεί επανειλημμένα, θέτοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη υπό πίεση με μεγάλη ένταση», τόνισε ο Ντράγκι, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες και να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα το εγγυώνται.
Ακόμη, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σήμερα πιο ευνοϊκές από ό,τι τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που κατατείνουν στο ότι «η ασθενική και ανισόμετρη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να αποκτήσει ισχύ και σταθερότητα».
«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη. Επιμένω στη λέξη "κυκλική", διότι η ανάκαμψη δεν είναι δομική», επισήμανε ο Ντράγκι, υπονοώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η ανεργίa elzoni gr
No comments:
Post a Comment