Sunday, March 29, 2015

Το σκοτεινό ψυχογράφημα του μακελάρη πιλότου

ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΜΠΙΤΣ: ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ

Το σκοτεινό ψυχογράφημα του μακελάρη πιλότου

Η ψυχική αστάθεια του νεαρού συγκυβερνήτη, ένας πρόσφατος χωρισμός του και ένα αίσθημα ανικανοποίητου στην καριέρα του δημιούργησαν πιθανότατα ένα κοκτέιλ θανάτου για τα 149 άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο Airbus 320.

Το σκοτεινό ψυχογράφημα του μακελάρη πιλότου
Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες για το ψυχολογικό προφίλ του νεαρού συγκυβερνήτη που έριξε στις γαλλικές Αλπεις το αεροσκάφος της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, έχουν πλημμυρίσει το Διαδίκτυο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ομως η πιο ανατριχιαστική από αυτές προέκυψε από τις έρευνες των Αρχών στα σπίτια του 28χρονου μακελάρη Αντρέας Λούμπιτς: ένα σκισμένο χαρτί γιατρού, που του χορηγούσε αναρρωτική άδεια... για την ημέρα της τραγωδίας!
Οι Γερμανοί εισαγγελείς που ερευνούν την πολύνεκρη υπόθεση ανακοίνωσαν ότι ο πιλότος ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή για μια ασθένεια από την οποία έπασχε και την οποία κρατούσε κρυφή από τους εργοδότες του. Ο 28χρονος είχε νοσηλευθεί δύο φορές φέτος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, μία τον Φεβρουάριο και μία στις 10 Μαρτίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία, σύμφωνα με το ίδιο το νοσοκομείο, και είχε επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του μετά από μικρό διάστημα αποχής.
Μάλιστα πριν από έξι χρόνια ο Λούμπιτς είχε πάθει «υπερκόπωση» (burnout), «κρίσεις άγχους» και ένα «βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο» και έκτοτε βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση. Τότε είχε αναγκαστεί να διακόψει για οκτώ μήνες την εκπαίδευσή του στη σχολή της Lufthansa στη Βρέμη και, παρόλο που την πρώτη φορά είχε κοπεί στα τεστ, όταν επέστρεψε, πέρασε και τα τεχνικά και τα ψυχολογικά τεστ και κρίθηκε 100% κατάλληλος να πετάξει, με αποτέλεσμα να λάβει την πιστοποίησή του. Πριν από την τραγωδία είχε σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και έσκιζε τις αναρρωτικές άδειες που του χορηγούσαν οι γιατροί (λόγω ιατρικού απορρήτου δεν έχει δημοσιευθεί η γνωμάτευση, αλλά το Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ αρνείται ότι η κατάθλιψη ήταν η αιτία της νοσηλείας του).
Αριστερά, ο μακελάρης στο Σαν Φρανσίσκο, την πόλη στην οποία ήθελε να έχει προορισμό ως πιλότος. Ηθελε πάντα να πετάει σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά η εταιρεία δεν του έδωσε την ευκαιρία. Αυτό φαίνεται
Αριστερά, ο μακελάρης στο Σαν Φρανσίσκο, την πόλη στην οποία ήθελε να έχει προορισμό ως πιλότος. Ηθελε πάντα να πετάει σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά η εταιρεία δεν του έδωσε την ευκαιρία. Αυτό φαίνεται ότι διόγκωσε επικίνδυνα τις ανασφάλειες και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες του.
Οι έρευνες
Μία από τις αναρρωτικές άδειες, που ξεκάθαρα τον έκριναν «ακατάλληλο να πετάξει», περιλάμβανε και την ημερομηνία της 24ης Μαρτίου, όπως προέκυψε από τις έρευνες που έκαναν φύλλο και φτερό τα δύο σπίτια του, ένα των γονιών του στη μικρή γερμανική πόλη Μονταμπάουρ και ένα διαμέρισμα στο Ντίσελντορφ όπου έμενε με τη φιλενάδα του.
Πριν προαχθεί σε πρώτο πιλότο τον Σεπτέμβριο του 2013, από το 2008 ο Λούμπιτς εργαζόταν ως ιπτάμενος φροντιστής. Η πενταετία του αυτή ως αεροσυνοδού του κόλλησε το παρατσούκλι «Ντοματάκιας Αντι» (από τον ντοματοχυμό που σέρβιρε στους επιβάτες), το οποίο χρησιμοποιούσαν στα πειράγματά τους οι συνάδελφοί του. «Είχε πάντα υψηλές φιλοδοξίες αλλά θεωρούνταν δευτεροκλασάτος γιατί είχε διατελέσει φροντιστής. Ηθελε πάντα να πετάξει σε μεγάλες αποστάσεις και κυρίως στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά πάντα τον εμπόδιζαν. Μόνο αργότερα του επετράπη να πετάξει σε ευρωπαϊκές διαδρομές», ανέφερε ένας φίλος του στην εφημερίδα «Bild». Επίσης με μόλις 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ο νεαρός θεωρούνταν άπειρος πιλότος.
Η άδεια πιλότου του επρόκειτο να ανανεωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και ο Λούμπιτς θα υποβαλλόταν εκ νέου και σε ιατρικές εξετάσεις, κάτι που του προκαλούσε άγχος και έχει αναφερθεί ως πιθανός λόγος για τον οποίο απέκρυπτε την κατάστασή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, είχε από μικρός εμμονή με τα αεροπλάνα και «θα πέθαινε αν δεν περνούσε τις εξετάσεις». Η τελευταία ιατρική εξέταση του έγινε τον Ιούλιο 2014 και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, στο ιατρικό πιστοποιητικό του υπήρχε η σημείωση «SIC» που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση».
Ο δεσμός του
Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι πληροφορίες που θέλουν τον 28χρονο να αντιμετώπιζε προβλήματα και στην προσωπική του ζωή, τα οποία επιβάρυναν τη συναισθηματική του κατάσταση. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο νεαρός συγκυβερνήτης είχε πάρει βαριά τον πρόσφατο χωρισμό με την κοπέλα του, με την οποία ζούσε στο Ντίσελντορφ και φέρεται να υπήρξε για ένα διάστημα αρραβωνιασμένος μαζί της. Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες ο Λούμπιτς αγόρασε δύο ακριβά αυτοκίνητα και σκόπευε να δώσει το ένα από αυτά στη σύντροφό του. Το ένα από τα αυτοκίνητα παραδόθηκε σε αυτόν τρεις ημέρες πριν από την τραγωδία, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ήταν εκείνο που θα έδινε στην αγαπημένη του. Παρόλο που μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητά της, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κοπέλα πενθεί στο σπίτι των γονιών της. Ενας ιδιοκτήτης πιτσαρίας είπε στην Daily Mail ότι το ζευγάρι έτρωγε περίπου δύο φορές την εβδομάδα εκεί και ήταν πολύ συμπαθητικοί και φιλικοί, ωστόσο είχε να τους δει περίπου δύο μήνες πριν από την τραγωδία.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο ψυχολόγο Κρεγκ Τζάκσον του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο 28χρονος πιλότος επέδειξε συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη ενός μακελάρη σε σχολείο ή στρατιωτική βάση που σκοτώνει κόσμο και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Είναι «ο τύπος ανθρώπου που πραγματοποιεί μακελειό εν είδει κοινωνικής διαμαρτυρίας, επειδή δεν αντέχει άλλο. Το φαινόμενο της αυτοκτονίας στον εργασιακό χώρο συμβαίνει όταν έχουν συσσωρευθεί πολλά σοβαρά αρνητικά γεγονότα και είναι ένα τελικό στάδιο, στο οποίο το άτομο προτιμά τον θάνατο από τη ζωή», εκτίμησε ο καθηγητής Τζάκσον προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος θάνατος «γίνεται σύμβολο για τη δυσαρέσκειά του για την εταιρεία ή τη δουλειά».
Τα ενδιαφέροντα του
«Σέρφαρε» σε χιουμοριστικές σελίδες και άκουγε dj Guetta
Γιος ενός επιχειρηματία και μιας καθηγήτριας πιάνου, που έμεναν σε εύπορο προάστιο της δυτικής πόλης Μονταμπάουρ, ο Αντρέας Λούμπιτς δεν φαίνεται να είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δίκτυα εξτρεμιστών, ενώ άγνωστη είναι η θρησκεία του. Αυτό που ήταν βέβαιο εξαρχής ήταν η μεγάλη αγάπη του για τα αεροπλάνα.
Από την παιδική ηλικία του μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει πιλότος και μόλις στα 14 χρόνια του έγινε μέλος της λέσχης αεροπορίας LSC Westerwald. Στην ανακοίνωσή της για τον θάνατο του Λούμπιτς η λέσχη ανέφερε ότι ήθελε «να πραγματοποιήσει το όνειρό του να πετάξει. Ξεκίνησε ως μαθητής ανεμοπλοΐας και κατάφερε να γίνει πιλότος σε Airbus 320». Ο φίλος του από τη λέσχη, Πίτερ Ρίκερ, είπε ότι «οι πτήσεις ήταν το όνειρό του», ότι «ήταν ένας πολύ ήρεμος και πολύ ακριβής νεαρός» και «πολύ ευχαριστημένος με τη δουλειά του, δεν είχε προβλήματα».
Εκτός από το να πιλοτάρει, ο Λούμπιτς είχε μια σειρά από ενδιαφέροντα. Ο νεαρός ήταν λάτρης της γυμναστικής και δεινός δρομέας, που είχε λάβει μέρος στον ημιμαραθώνιο της Φρανκφούρτης το 2011, 2012 και 2013 μαζί με τον πατέρα του. Γείτονες της οικογένειας στο Μονταμπάουρ έκαναν λόγο για έναν «ευγενικό» νέο, τον οποίον έβλεπαν συχνά να κάνει τζόγκινγκ στην περιοχή. Επιπλέον πληροφορίες αντλεί κανείς και από το προφίλ του στο Facebook. Φαίνεται το ενδιαφέρον του για διάφορες χιουμοριστικές ιστοσελίδες, φόρουμ συζήτησης πιλότων για τεχνικά θέματα, τα Airbus 320, τη γερμανική ηλεκτρονική μουσική και τον διάσημο dj David Guetta.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

No comments: