Tuesday, March 31, 2015

Από τη Νομική στην Πρυτανεία...

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Από τη Νομική στην Πρυτανεία...

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών προχώρησε χθες το πρωί μία μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' αλλά και την απελευθέρωση συγγενών μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Πανό και αιτήματα από τους καταληψίες  Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, περίπου 20 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια προχώρησαν σε κατάληψη και κρέμασαν δύ
Πανό και αιτήματα από τους καταληψίες

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, περίπου 20 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια προχώρησαν σε κατάληψη και κρέμασαν δύο τεράστια πανό
Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 20 κουκουλοφόροι εισέβαλαν ανενόχλητοι στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια και αφού έβγαλαν από το κτίριο όσους διοικητικούς υπαλλήλους είχαν προλάβει να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους, προχώρησαν σε κατάληψη και κρέμασαν δύο τεράστια πανό.
Μόλις έγινε γνωστό το νέο περιστατικό κατάληψης πανεπιστημιακού χώρου από ομάδες αντιεξουσιαστών, οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν την Αστυνομία και την Εισαγγελία και ζητήθηκε η συνδρομή τους. «Οι πρυτανικές αρχές μετά τη διαπίστωση της κατάληψης έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και έχουν ειδοποιήσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία, αστυνομικές αρχές) να πράξουν τα δέοντα. Περιμένουν από την Πολιτεία τις ενέργειές της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας.
Λίγη ώρα αργότερα διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τον χώρο των Προπυλαίων ενώ στο σημείο έφτασε και εισαγγελέας, ο οποίος φέρεται να έδωσε αρχικά διορία να αποχωρήσουν οι καταληψίες έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, κάτι όμως που δεν έγινε. Προηγήθηκε συνέλευση στο κατειλημμένο κτίριο, με τους αντιεξουσιαστές να επιμένουν στη συνέχιση της κατάληψης καλώντας μάλιστα αλληλέγγυους να συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ομάδες φοιτητών, κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έφτασαν στα Προπύλαια, προκειμένου, όπως έλεγαν, να προασπίσουν το άσυλο και να αποτρέψουν επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Νωρίτερα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία της για τον τρόπο που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η χθεσινή κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Την ίδια στιγμή, όμως, τόνισε πως «θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο εισαγγελέας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. «Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ' αυτό».
Απάντηση
Απαντώντας στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΑΠ ανέφερε: «Η κυβέρνηση επέλεξε για μία ακόμη φορά τον δρόμο της ανοχής στα έκτροπα των κουκουλοφόρων, που μοιραία πια οδηγεί στη συνενοχή της» χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να βλέπει ένα πανεπιστήμιο αιχμάλωτο στα χέρια των κουκουλοφόρων, παραδομένο στις καταστροφές και τις φασίζουσες συμπεριφορές, παρά ένα σύγχρονο και απελευθερωμένο από τις παθογένειες πανεπιστήμιο» προσθέτει.
Στη χθεσινή κατάληψη - η οποία ήταν σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ - αναφέρθηκε και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης τονίζοντας πως «οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα αντιεξουσιαστών είχε προχωρήσει σε κατάληψη της Νομικής σχολής η οποία διήρκεσε έξι ημέρες. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης είχαν σημειωθεί βανδαλισμοί στο παρακείμενο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, ενώ είχαν προκληθεί φθορές και στα αγάλματα που βρίσκονται στο πάρκο των λογοτεχνών. Από το εσωτερικό του κτιρίου της Νομικής είχαν κλαπεί όλοι οι προτζέκτορες από τα αμφιθέατρα και είχαν σημειωθεί αρκετές φθορές.
Στάση αναμονής από την ΕΛ.ΑΣ.
Στάση αναμονής κράτησε η ΕΛ.ΑΣ απέναντι στους καταληψίες του ιστορικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του κτιρίου, χωρίς ωστόσο να επέμβουν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, είχε συνεχείς επικοινωνίες με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές για να εξευρεθεί λύση.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίαζαν ότι από τη στιγμή που έχει ενημερωθεί εισαγγελέας οι αστυνομικές δυνάμεις τελούν υπό τις εντολές του. Κατ' επέκταση, μια ενδεχόμενη αστυνομική επέμβαση στο κτίριο της πρυτανείας θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
Η νέα κατάληψη ήρθε να σημειωθεί λίγα 24ωρα μετά το μπαράζ επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών στόχων και τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Πανούση ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να αφήνει αυτά τα πράγματα ατιμώρητα και ότι υπάρχει ένα όριο στην ήπια διαχείριση τέτοιων φαινομένων».
Τα όρια
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το όριο αυτό δεν είναι τα καμένα αυτοκίνητα, αλλά «αν συνεχίσουν αυτό το βιολί (...) και αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν τη δουλειά τους». Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επέδειξε «αμυντική» στάση απέναντι στους 20-30 καταληψίες της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τις επιθέσεις σε αστυνομικές υπηρεσίες παρενέβη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η οποία θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ενώ διαβεβαιώνει το αστυνομικό προσωπικό ότι δεν παρακολουθεί παθητικά τα γεγονότα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση ευαγγελίζεται ένα νέο δόγμα αστυνόμευσης και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχεδιάζει την εξάλειψη αρνητικών φαινομένων του παρελθόντος, οι ''γνωστοί άγνωστοι'' προκαλούν την κοινωνική ειρήνη, επενδύοντας στην ένταση και στην τρομοκρατία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

No comments: