Friday, March 13, 2015

Κομισιόν: Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλες

Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζεςΚομισιόν: Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλες
13/03/2015
Με φειδωλή ενημέρωση συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στην Αθήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και τόνισε πως θα πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του.
Πάντως αρκέστηκε να πει ότι οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Τέλος, εν όψει της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα γίνει ένας γενικότερος απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, στα 104,2 δισ. ευρώ έφθασε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, στο τέλος Φεβρουάριου.
Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος μέσω του ΕLA η ρευστότητα που είχε χορηγηθεί στις τράπεζες μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου είχε φθάσει τα 65,6 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.
Παράλληλα απευθείας από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 38,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 82,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA μετά την αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ έχει φθάσει τα 69,3 δισ. ευρώ, και θα εξετασθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Μαρτίου.
Η μεγάλη αύξηση του ELA οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες εκροές καταθέσεων το τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των τραπεζών.elzoni gr

No comments: