Tuesday, March 31, 2015

Συγκίνησε και τη Γερμανία

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Συγκίνησε και τη Γερμανία

Νέοι και πολιτικοποιημένοι οι συντελεστές της γερμανικής σατιρικής εκπομπής «Die Anstalt» (Το Ιδρυμα) παρουσιάζουν απόψε στο κρατικό κανάλι ZDF την Ελλάδα της κρίσης και τις γερμανικές οφειλές με καλεσμένο τον Αργύρη Σφουντούρη. Τα αποσπάσματα που προδημοσιεύτηκαν προκάλεσαν συγκίνηση και στη Γερμανία

Συγκίνησε και τη Γερμανία
«Ο μέσος Γερμανός ξυπνάει. Ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια. Αμφισβητεί τα στερεότυπα με τα οποία τον τάιζαν, για παράδειγμα πως οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και πως η Γερμανία δεν χρωστά τίποτα στην Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα». Ο Αργύρης Σφουντούρης, που έχασε γονείς και συγγενείς από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στη θηριωδία της σφαγής του Διστόμου, είναι εδώ και 20 χρόνια ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Οπως λέει στο «Εθνος» από τη μακρινή Ζυρίχη, όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα απέναντι σε έναν «ύπουλο αντίπαλο». Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, κάτι αλλάζει. «Ποτέ δεν είχα δει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στη Γερμανία για το ζήτημα των αποζημιώσεων, όσο αυτό που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Παλαιότερα ενδιαφερόντουσαν μόνο οι Αριστεροί, οι Πράσινοι και κάποιοι εναλλακτικοί. Τώρα το θέμα μπαίνει στο σπίτι του μέσου Γερμανού. Κι αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να μας τύχει». Ενώ τις τελευταίες 10ετίες είχε το πολύ μια κλήση σε συνέντευξη τον χρόνο, τώρα δεν προλαβαίνει να μιλά στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια και τις σημαντικότερες εφημερίδες Γερμανίας, Αυστρίας κ.λπ. Την εκπομπή «Die Anstalt» παρακολουθούν συνήθως τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί.
Αλλη πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο ZDF μέτρησε 4,4 εκατ. τηλεθεατές με ποδοσφαιρικό αγώνα απέναντι στο ARD. «Πλέον το γερμανικό κράτος βρίσκει αντίσταση στο εσωτερικό, από μίντια αλλά και πολιτικούς ακόμη και των κυβερνώντων κομμάτων». Στη στροφή αυτή έχει συμβάλει, εκτιμά ο κ. Σφουντούρης, η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε τις γερμανικές οφειλές στο τραπέζι της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία που περίμενε 20 χρόνια. Και γι' αυτό ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί έτσι ώστε να υπάρξει λύση και να ξεκινήσει «η ουσιαστική συμφιλίωση»...
Είδε τα SS να σφάζουν τους γονείς του
Hταν μόλις τεσσάρων ο Αργύρης Σφουντούρης, όταν είδε τα SS να σφαγιάζουν τους γονείς και τους συγγενείς του στο Δίστομο. Περιπλανήθηκε σε διάφορα ορφανοτροφεία της Αθήνας πριν καταλήξει σε ίδρυμα στην Ελβετία. Εκεί το έριξε στο διάβασμα για να γλιτώσει από τη φρίκη που κουβαλούσε μέσα του. Ξεχώρισε, σπούδασε Μαθηματικά, Πυρηνική Φυσική και Αστροφυσική. Από το 1994 έβαλε σκοπό της ζωής του να βρει δικαίωση. Το 2007 η ζωή του έγινε ταινία: «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

No comments: