Monday, March 9, 2015

«Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα»

«Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα»

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει του σημερινού Eurogroup και η έναρξη της εφαρμογής του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού και διεθνούς τύπου.
Η ισπανική El Pais επικροτεί το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή. Όπως σχολιάζει: «Το πρόγραμμα της ΕΚΤ καλείται να συμβάλει στην υπέρβαση της απελπιστικής ύφεσης στην ευρωζώνη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Μπορεί να υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, αλλά το εγχείρημα της ΕΚΤ είναι εκείνη ακριβώς η επεκτατική πολιτική που χρειάζεται η Ευρώπη. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πραγματοποίησαν μία ριζική στροφή στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. (…) Το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και, αν εκπληρωθούν οι προσδοκίες, να σημάνει το τέλος της ύφεσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν και μια μεγάλη βοήθεια στην κατεύθυνση μιας ταχείας επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας», εκτιμά η εφημερίδα της Μαδρίτης.
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία ασκεί για άλλη μία φορά δριμεία κριτική στις επιλογές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η ‘διάσωση' του ευρώ με κάθε τίμημα είναι ο στόχος της χρηματοδοτικής ένεσης τους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Τα μηδενικά επιτόκια κάνουν εύκολη τη ζωή των οφειλετών και αίρουν τη μεταρρυθμιστική πίεση στις χώρες της κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιδιώκεται και η εξασθένηση του ευρώ. Βέβαια, η ΕΚΤ δεν ασκεί επισήμως συναλλαγματική πολιτική. Πρακτικά και στην πραγματικότητα όμως προχωρά με ταχύτητα στην επιθυμητή υποτίμηση του ευρώ. (…) Το ακόμη φθηνότερο χρήμα αποτελεί κίνητρο για κράτη και νοικοκυριά να εξακολουθήσουν να δανείζονται». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας και επισημαίνει: «Η ΕΚΤ επιβραδύνει εδώ και χρόνια τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. (…) Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA δεν έχει δημιουργηθεί για την επιδότηση αφερέγγυων τραπεζών. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ αύξησε το χρηματοδοτικό όριο για τις ελληνικές τράπεζες σε σχεδόν 70 δις ευρώ. Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζές τους και αποσύρουν τα χρήματά τους, ο Ντράγκι επαινεί την κεφαλαιακή τους επάρκεια».
Όπως τονίζει ο γερμανός σχολιαστής με αφορμή το σημερινό Γιούρογκρουπ, «αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να αποσπαστεί η συμφωνία της Αθήνας στο ζήτημα της επιστροφής της μισητής τρόικας. Η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της το μέσο πίεσης ώστε να το πετύχει. Μπορεί να κλείσει κάθε στιγμή τη στρόφιγγα στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι δική της αρμοδιότητα να αποφασίσει για ένα ‘Grexit'. Αυτήν την απόφαση πρέπει να τη λάβουν πολιτικοί, όχι υπάλληλοι στη Φραγκφούρτη».
Προειδοποίηση η διαβεβαίωση του Γιούνκερ;
«Το ακόμη φθηνότερο χρήμα αποτελεί κίνητρο για κράτη και νοικοκυριά να εξακολουθήσουν να δανείζονται», σημειώνει η FAZ, επικρίνοντας την πολιτική του Μ. Ντράγκι
«Το ακόμη φθηνότερο χρήμα αποτελεί κίνητρο για κράτη και νοικοκυριά να εξακολουθήσουν να δανείζονται», σημειώνει η FAZ, επικρίνοντας την πολιτική του Μ. Ντράγκι
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblattεπικρίνει τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι οδηγούν σε ολοένα μεγαλύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «στο πόκερ για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδοτικής βοήθειας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τραβά τώρα έναν υποτιθέμενο άσσο από το μανίκι του: ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος. Αυτό θα ήταν το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα. Αλλά (σ.σ. ένα χαρτί που) δεν κερδίζει. Διότι ένας ακόμη προεκλογικός αγώνας απλά θα επιδείνωνε την απελπιστική οικονομική κατάσταση και θα επέσπευδε την κρατική χρεοκοπία».
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν στην εφημερίδα Welt am Sonntag, με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, ο κ. Γιούνκερ «γνωρίζει τις συνθήκες στην Ευρώπη όσο καλά τις γνωρίζουν μόνο η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους διατηρεί στενότατη επαφή. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να θεωρήσει βέβαιο ότι ο Γιούνκερ έχει καλούς λόγους να βγαίνει στο προσκήνιο της δημοσιότητας αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα Grexit». Όπως εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, «το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αποκλείει τώρα με τόσο κατηγορηματικό τρόπο το Grexit μπορεί να οφείλεται στο ότι (σ.σ. ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ) δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά. Επομένως το 'ποτέ' του (σ.σ. Γιούνκερ) είναι κυρίως μία προειδοποίηση να μην επιτρέψει κανείς τα πράγματα να φτάσουν ως εκεί».
«Ράδιο Τσίπρας»
«H ΕΡΤ δεν ήταν χρεοκοπημένη, το αντίθετο», επισημαίνει η Tageszeitung
«H ΕΡΤ δεν ήταν χρεοκοπημένη, το αντίθετο», επισημαίνει η Tageszeitung
Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ σήμερα στην ελληνική βουλή αναφέρεται δημοσίευμα της Tagezeitung. Υπό τον τίτλο «Ράδιο Τσίπρας» επιχειρείται μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στο ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «η ΕΡΤ δεν ήταν χρεοκοπημένη, το αντίθετο: ο ιδρυθείς το 1938 ραδιοτηλεοπτικός σταθμός (…) δεν ήταν μόνο απαλλαγμένος από χρέη. Με συνολικά έσοδα 300 εκατομ. ευρώ ετησίως η ΕΡΤ σημείωσε από το 2011 κέρδη προ φόρων που υπερέβαιναν τα 100 εκατομ. ευρώ».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε απολυμένους και σε εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ. Όπως δήλωσε ένας απολυμένος της ΕΡΤ στην εφημερίδα του Βερολίνου, «για να κάνεις τηλεόραση και ράδιο το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ομαδική εργασία. Μετά από όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες έχω αμφιβολίες αν η συνεργασία θα λειτουργήσει όπως παλαιότερα. Η κατάργηση της ΕΡΤ άφησε ανοιχτές πληγές».
Άρης Καλτιριμτζής  dw de

No comments: