Friday, March 27, 2015

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Bloomberg: Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ για τον έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα; [γραφήματα]

Bloomberg: Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ για τον έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα; [γραφήματα]
-A+A
Πώς μπορείς να χαρτογραφήσεις ένα κενό έδαφος; Ποια εκτίμηση μπορείς να κάνεις για τα ελληνικά ταμεία από τη στιγμή που αδειάζουν μέρα με τη μέρα;
Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ ξαναθυμάται την άποψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα και την κρίνει εκ των υστέρων. Τότε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είχε εκφράσει την άποψη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, πως ίσως χρειαστεί να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στην Ελλάδα. «Εκείνη τη στιγμή φαινόταν σαν μια τρελή αδιακρισία. Γιατί το ανώτερο στέλεχος της Ευρωζώνης να πει στους ανθρώπους ''Ξέρετε, σκοπεύουμε να κλειδώσουμε τα χρήματά σας στο εσωτερικό της χώρας, επομένως όσο μπορείτε σηκώστε τα'';», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.
Το θέμα, λοιπόν, είναι οι τραπεζικές εκροές που το τελευταίο διάστημα (λίγο πριν από τις εκλογές και τους τελευταίους δύο μήνες) έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο.
Η κίνηση της ΕΚΤ
Εκ του αποτελέσματος, ενδέχεται, να δικαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει ο Ολλανδός αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ ενισχύεται ο φόβος για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από την κίνηση της ΕΚΤ να δώσει αυτή τη φορά περισσότερα χρήματα μέσω του ELA. «Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις το κίνητρο από τον αλτρουισμό. Μήπως ήταν ένα καρότο προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να της δώσει κίνητρα να πάρει στα σοβαρά τις απαιτήσεις των δανειστών για προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις; Ή, μήπως, αυτή η παροχή έκτακτης ανάγκης ήταν μια ευθεία αναγνώριση ότι τα χρήματα -σχεδόν- τελειώνουν για την Ελλάδα, όπως και ο χρόνος; », εξηγεί το άρθρο.
Η διαγραμματική απεικόνιση της εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα είναι το ίδιο δραματική με τις πληροφορίες των τελευταίων μηνών και εβδομάδων. Είναι ολοφάνερη η βουτιά στις τραπεζικές καταθέσεις.


Πηγή: Bloomberg: Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ για τον έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα; [γραφήματα] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/198454/bloomberg-mipos-telika-eihe-dikio-o-ntaiselmploym-gia-ton-elegho-kefalaion-stin-ellada#ixzz3Va3cqNQW

No comments: