Στην Ευρώπη «βρέχει» ευρώ – Εκτός η Ελλάδα
Από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωζώνης που η κεντρική τράπεζα δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Εκτός του ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεν επιτρέπει στη χώρα ούτε την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι, προέβλεψε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία, στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας.
Ο ίδιος ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες». Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, που είναι αποκλεισμένη από το QE, ο Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις η ΕΚΤ, δήλωσε πως είναι έτοιμος να τα ξαναδεχτεί μόλις είναι σε θέση να εκτιμήσει ότι είναι πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι όροι και αυτοί είναι ότι πρέπει να αρχίσει τάχιστα η διαδικασία που να υποδηλώνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί η ΕΚΤ στηρίζει τη λειτουργία της σε κανόνες και δεν είναι πολιτικό όργανο και της απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες να χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τα κράτη», είπε ο κ. Ντράγκι.
Όπως υπογράμμισε, «προς το παρόν η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 100 δισ. ευρώ, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την ακρίβεια έχει διπλασιάσει τον δανεισμό από τα 50 στα 100 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες».
Ο κ. Ντράγκι προσέθεσε ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. «Οπότε υπό αυτή την έννοια κάποιος μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και η κεντρική τράπεζα των άλλων χωρών και είναι ένας θεσμικός οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει προς το παρόν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης διότι έχει ήδη εξαντλήσει το όριο του 33% για τις αγορές κρατικών ομολόγων, εξαιτίας των αγορών που είχε κάνει στην αρχή της κρίσης (2010-2012).
Μικρή αύξηση του ELA στα 68,8 δισ. ευρώ
O κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 ευρώ, στα 68,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες» και πως «τα κεφάλαιά τους είναι πάνω από το απαιτούμενο».
Σταθερό στο 0,05% το επιτόκιο
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και 0,20% αντιστοίχως».elzoni.gr
No comments:
Post a Comment