Thursday, March 26, 2015

Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα;

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα;

Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα;
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που υλοποιεί, εξηγώντας ότι η εξαίρεση της Ελλάδας οφείλεται σε τρεις λόγους.
«Η ΕΚΤ (το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν αγοράζει ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ και την Κομισιόν, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος αυτού. Οπως ξέρετε, στην Ελλάδα η αναθεώρηση του προγράμματος εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Οι άλλοι δύο λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, είναι ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας είναι πολύ χαμηλή και, επιπλέον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μια χώρα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για να μη «φτάσει στο σημείο να γίνει ο μεγαλύτερος πιστωτής» μιας χώρας.
Ο Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή, διέψευσε επίσης ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ο θεσμός αποθαρρύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί αποθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως έχουμε την αντίθετη άποψη: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο Ντράγκι.
«Οι κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν έχουν τηρηθεί επανειλημμένα, θέτοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη υπό πίεση με μεγάλη ένταση», τόνισε ο Ντράγκι, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες και να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα το εγγυώνται.
Ακόμη, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σήμερα πιο ευνοϊκές από ό,τι τα τελευταία χρόνια», είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που κατατείνουν στο ότι «η ασθενική και ανισόμετρη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να αποκτήσει ισχύ και σταθερότητα».
«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη. Επιμένω στη λέξη "κυκλική", διότι η ανάκαμψη δεν είναι δομική», επισήμανε ο Ντράγκι, υπονοώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η ανεργία.
Παράλληλα, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η Ένωση δεν σχεδιάστηκε ως ένας χώρος στον οποίο συνυπάρχουν διαρκείς οφειλέτες και διαρκείς δανειστές» και τόνισε ότι χρειάζεται έστω μια «κυκλική οικονομική ανάκαμψη» και πως «πρέπει να συνδυαστεί η ανάγκη της αποτελεσματικότητας με εκείνη της πιο δίκαιης κατανομής, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω».
Ακόμη, ο Ντράγκι ενθάρρυνε τις προσπάθειες της Ιταλίας και άλλων χωρών να μειώσουν το ύψος του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που έχει παραλύσει τον δανεισμό και δημιουργεί ένα εμπόδιο για την επάνοδο στην ανάπτυξη, όπως τόνισε.HMERHSIA

No comments: