Monday, March 9, 2015

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την απόφαση του Eurogroup


Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την απόφαση του Eurogroup

Η συνεδρίαση θα αφορά, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν στη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας θα τεθεί και το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, ή εκ νέου αποδοχής των ελληνικών εγγυήσεων ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας.

5
Κρίσιμη συνεδρίαση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA θα έχει εντός της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Η συνεδρίαση θα γίνει στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για έναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε την «οροφή» του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA κατά μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, με το όριο να ανέρχεται στα 68,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ζήτημα της Ελλάδας κανονικά θα εξεταζόταν την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια με τη στάση της Ευρωτράπεζας, πρωτίστως για την άρνηση της Φρανκφούρτης να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα έδινε «ανάσα» ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Ούτε υπέρ, ούτε κατά της αύξησης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας πως η απόφαση θα ληφθεί από την ΕΚΤ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως στο πλαίσιο του Eurogroup είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτά που είναι απαραίτητα για να αποδείξει στην Ευρωτράπεζα πως θα υλοποιήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

Παράλληλα εκτίμησε πως μόλις αρχίσει καλά η διαδικασία της αξιολόγησης οι θεσμοί δεν θα αφήσουν να χαθεί η προοπτική καλού αποτελέσματος και θα εξασφαλίσουν πως οι ανάγκες τις χώρας μας θα «είναι καλυμμένες».

Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για το εάν στη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας θα τεθεί και το ζήτημα των εντόκων γραμματίων.

Άγνωστο παραμένει επίσης αν (με δεδομένη την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων) θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αρχίσει να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα και ελληνικές εγγυήσεις, επιτρέποντας έτσι στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν εύκολα ρευστότητα από το Ευρωσύστημα χωρίς την ανάγκη του ELA.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/277006/krisimi-sunedriasi-tis-ekt-meta-tin-apofasi-tou-eurogroup-gia-enarxi-tehnikon-epafon/#ixzz3Tw3xyHGH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

No comments: