Saturday, March 2, 2013


Επισκόπηση τύπου

«Το ξεκαθάρισμα μόλις άρχισε»

Η SZ σχολιάζει την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Στο μικροσκόπιο και η απόφαση περιορισμού των μπόνους των τραπεζιτών.
Στην ποινή ισόβιας κάθειρξης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για υπεξαίρεση αναφέρεται ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κριστιάνε Σλότσερ στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Όπως επισημαίνει, «τώρα τρέμουν ακόμη περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί». Στο σχετικό σχόλιο της ίδιας δημοσιογράφου εκτιμάται ότι «το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ξεκινά» και υπογραμμίζεται: «Κρατικοί λειτουργοί γέμιζαν τις τσέπες τους και όποιος γνώριζε για την υπεξαίρεση και τη διαπλοκή, προτιμούσε να μη βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε ίσως να πέσει και στο δικό του στόμα ένα ψίχουλο από τη μεγάλη πίτα. Τα πράγματα πρέπει να ήταν έτσι, διαφορετικά δεν εξηγείται πώς ήταν δυνατόν επί χρόνια να εξαφανίζονται απλά εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλονίκη».

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι «η ετυμηγορία εναντίον του πρώην δημάρχου και δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων είναι σκληρή, άλλωστε ήταν μόνο ένα ζήτημα χρημάτων, όχι ζωής. Ωστόσο, η ελληνική κρίση, στην οποία συνέβαλαν αδίστακτοι κρατικοί λειτουργοί, στοίχησε ήδη ανθρώπινες ζωές». Το σχόλιο κλείνει με την εκτίμηση ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει. (…) Μετά τις δίχως προηγούμενο αποφάσεις στη Θεσσαλονίκη, πολλοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να φοβούνται. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους παραβάτες του παρελθόντος μόλις άρχισε».

«Η δουλειά μόλις άρχισε»
«Ο Σαμαράς πρέπει να εξαλείψει τα κακώς κείμενα» υπογραμμίζει η Die Presse«Ο Σαμαράς πρέπει να εξαλείψει τα κακώς κείμενα» υπογραμμίζει η Die Presse
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τηςSüddeutsche Zeitung στιγματίζει την έλλειψη οργάνωσης που επικρατεί στις ελληνικές εφορίες. Η εφημερίδα επικαλείται τα πορίσματα μελέτης του ΔΝΤ και της ΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι ο φορολογικός έλεγχος στην Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ περιορισμένα, στις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού και εργάζονται υπάλληλοι μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικό υπολογιστή ούτε κανονικές θέσεις για να εργαστούν. Η εφημερίδα τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το πιο τρομακτικό στοιχείο είναι ότι εσωτερικοί έλεγχοι κατέδειξαν ότι ακόμη και οι ίδιοι οι ελεγκτές έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή».

Με αφορμή την ίδια μελέτη του ΔΝΤ και της ΕΕ, η αυστριακή εφημερίδα Die Presseυπογραμμίζει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει επιτέλους να εξαλείψει τα κακώς κείμενα». Όπως επισημαίνει το σχόλιο, έχουν σταματήσει οι εικοτολογίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και περί κινδύνου χρεοκοπίας. Η πιο δύσκολη φάση για τη χώρα μοιάζει να έχει περάσει. Η Die Presse παρατηρεί ότι «στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η δουλειά μόλις άρχισε. (…) Η Ελλάδα απέχει πολύ από την καθιέρωση ενός κρατικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να βάλει φραγμούς σε κακώς κείμενα όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα χρωστούν στο κράτος το απίστευτο ποσό των 55 δισ. ευρώ. (…) Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι επομένως -και μακριά από τους προβολείς των μίντια- αφόρητες σε πολλά επίπεδα».

«Συμβολική πράξη»
Συμβολικό το πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών;Συμβολικό το πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών;
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την απόφαση της ΕΕ να βάλει πλαφόν στις πρόσθετες αμοιβές των τραπεζικών στελεχών. Η απόφαση ορίζει ότι από το 2014 τα μπόνους των τραπεζιτών στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ύψος του βασικού μισθού τους. Όπως επισημαίνει σε σχετικό της σχόλιο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο λαός μπορεί να πανηγυρίσει αυτήν την απόφαση «εκ των πραγμάτων όμως, αυτή θα οδηγήσει απλά και μόνο στη μεταφορά αυτής της επικερδούς επιχείρησης του Investment banking από την ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη έως τη Σιγκαπούρη. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα αυξηθούν απλά οι προβλεπόμενοι μισθοί».

«Οι περικοπές των μπόνους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία συμβολική πράξη», εκτιμά ηSüdwest Presse, ενώ και η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει ότι «το νέο πλαφόν δεν αλλάζει τίποτα. (…) Οι μισθοί (σσ: των τραπεζιτών) πρέπει να δημοσιοποιηθούν και οι αποζημιώσεις να περιοριστούν».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής                        dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments: