Sunday, March 24, 2013


Στην Πειραιώς τα κυπριακά καταστήματαΕτοιμάζονται να κουρέψουν το… «Όχι»!

Η Κύπρος δεν θα αποφύγει τελικά το κούρεμα των καταθέσεων, καθώς κάθε παράθυρο ελπίδας για εξεύρεση άλλης λύσης εξέλιπε, ειδικά μετά τον τερματισμό των συνομιλιών με τη Μόσχα, η οποία κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ρωσική βοήθεια θα συνεχιστεί αφού η Λευκωσία διευθετήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Από την αρχή κατέστη σαφές ότι το Σχέδιο Β δεν γινόταν αποδεκτό από τους δανειστές, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να πιέζει για υποβολή του και την Άγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι η Κύπρος δεν πρέπει να δοκιμάσει άλλο την αντοχή των εταίρων.

Μετά το κλείσιμο (με πάταγο) της ρωσικής πόρτας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής επέστρεψε στη μεγαλόνησο και μαζί μ’ αυτόν επέστρεψε και στο τραπέζι των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων.

Η κατάσταση διευκολύνεται μετά τη συμφωνία να περάσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος συμφώνησε στη λύση για απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Στο μεταξύ, η Κύπρος βρίσκεται σε αναζήτηση των 5,8 δις ευρώ, με τη Βουλή να ψηφίζει τα νομοσχέδια και τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως έμεινε μόνο μια εκκρεμότητα για το ύψος του ποσοστού των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές για να εξασφαλιστούν τα 5,8 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι με την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το ύψος περιορίζεται γύρω στα 3 δις.

Στο μεταξύ, μήνυμα σε δραματικούς τόνους έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο Νίκος Αναστασιάδης εν όψει της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, μέσω του twitter.

«Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί».

«Πιστεύω ότι όλη η πολιτική ηγεσία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μια συμφωνία με την τρόικα, με οδυνηρές πτυχές, αλλά για να αποφύγουμε άτακτη χρεοκοπία» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στο κανάλι Σίγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, σημειώνοντας πως βλέπει μια αλλαγή κλίματος και στο κοινοβούλιο.
«Είμαστε στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση της ιστορίας μας», προειδοποίησε.   www.elzoni.gr

No comments: