Sunday, March 24, 2013

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ, ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑΕφιάλτης για τον Ταγίπ τα «κεφάλαια»
23/03/2013

Δυσαρεστημένος με την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει περισσότερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Δανίας Politiken, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του έναντι της Γαλλίας και της πολιτικής του. 

Όπως είπε, η Γαλλία έκανε μια «θετική» χειρονομία, όταν αποφάσισε να επιτρέψει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις της χώρας του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ήταν «ανεπαρκής». 

«Το γεγονός ότι η Γαλλία πρόσφατα ήρε τον αποκλεισμό της για το κεφάλαιο 22 (για την περιφερειακή πολιτική) είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι «αυτό δεν είναι επαρκές, αναμέναμε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν αποτελματωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, θα αναζωογονηθούν». 

«Ο αποκλεισμός των μισών και πλέον κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά ή μεμονωμένα, έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε ο Ερντογάν. 

Το κεφάλαιο 22 περιλαμβάνει ιδίως ζητήματα που άπτονται της κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ ανά περιφέρεια και τη συμβολή υποψήφιων προς ένταξη χωρών στα κοινοτικά κονδύλια και τις επιχορηγήσεις ανά περιφέρεια. 

Τον Φεβρουάριο το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία. 

Η Άγκυρα άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αλλά οι συνομιλίες εξελίσσονται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, λόγω της εχθρότητας από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην εισδοχή της Τουρκίας καθώς και λόγω των προσκομμάτων που θέτει η ίδια η Άγκυρα. 

Η Τουρκία αρνείται να παραχωρήσει στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ, το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων που ισχύει βάσει υπαρχουσών συμφωνιών με αυτήν. Η άρνηση αυτή σημαίνει το πάγωμα πολλών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Ως σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα από τα περίπου 30. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν κατήγγειλε το γεγονός ότι οι δηλώσεις του περί του ότι ο σιωνισμός αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας παρερμηνεύτηκαν. 

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι δηλώσεις μου στη Βιέννη προκάλεσαν κάποιο διάλογο. Αλλά δεν πρέπει να παρερμηνεύεται αυτό το οποίο είπα», σημείωσε ο επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). 

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι οι επικρίσεις μου για ορισμένα ζητήματα, ειδικά τη Γάζα και τους εποικισμούς, αφορούν την ισραηλινή πολιτική. Είναι εντελώς φυσικό για εμάς να συνεχίσουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ, όσο δεν εγκαταλείπει την προσέγγισή του να αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε ο Ερντογάν.

Σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει ο ΟΗΕ στη Βιέννη την 27η Φεβρουαρίου, ο ισλαμιστής πολιτικός είχε δηλώσει πως «όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, καθίσταται αναπόφευκτο να θεωρηθεί η ισλαμοφοβία ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». 

Τις δηλώσεις αυτές καταδίκασαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τις είχε χαρακτηρίσει «αποκρουστικές», μέσω ενός εκπροσώπου του. 

Ο κ. Ερντογάν πάντως ανέφερε ότι «σε πολλές περιπτώσεις, έχω ανοικτά καταδικάσει τον αντισημιτισμό, και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη θέση μου σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένω στις δηλώσεις που έκανα στη Βιέννη».   www.elzoni.gr

No comments: