Thursday, March 7, 2013



Πώς έφτασε στην απαξίωση, το «δεξί χέρι» του Ανδρέα

Πώς έφτασε στην απαξίωση, το «δεξί χέρι» του Ανδρέα
Ως πέλεκυς έπεσε η δικαστική απόφαση στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», προκαλώντας αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.     
Πιο συγκεκριμένα, συνολική ποινή φυλάκισης οχτώ ετών, χρηματικό πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,  στον κ. Τσοχατζόπουλο, λίγες ημέρες μετά την ισόβια κάθειρξη, με την οποία είχε καταδικαστεί ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Η περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου είναι ακόμα πιο σημαντική, αφενός διότι ήταν σημαίνον στέλεχος επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, έφτασε πολύ κοντά στην πρωθυπουργία αλλά και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου επειδή ως υπουργός διαχειρίστηκε πακτωλό δημόσιου χρήματος. Ωστόσο πλέον ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται πως έχει φτάσει σε πλήρη απαξίωση από την κοινή γνώμη και τους πολίτες, που έφτασαν στο επίπεδο να τον αποδοκιμάσουν κατά την προέλευσή του στο δικαστήριο. 
«Κουκουλώθηκε η αλήθεια»
Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με τις εξελίξεις χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την απόφαση του Εφετείου.
«Πρόκειται περί αποφάσης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δύο προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρονιάς που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης.
»Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός.
Το κατηγορητήριο
Ο υπουργός κατηγορήθηκε για νομιμοποίηση μαύρου πολιτικού χρήματος που, κατά τη μέχρι τώρα έρευνα της Δικαιοσύνης, προέρχονταν από μίζες για τα εξοπλιστικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
-Δήλωσε το 2006 οικογενειακές καταθέσεις μικρότερες  περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα  δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές και αξιόγραφα) αξίας  μικρότερης των 27.000 ευρώ. 
-Δεν περιέλαβε  στη δηλώσή του 2007 καταθέσεις περίπου 13.000 ευρώ, καθώς και επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.
-Δήλωσε το 2008 μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις  περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2009, δεν περιέλαβε  στη δήλωση του «πόθεν έσχες»  το ακίνητο της οδού Διονύσου  του Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του και προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη. 
Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι δεν δήλωσε το ακίνητο στη δήλωση του 2010, καθώς αποκτήθηκε το 2009, και ότι έχει στείλει στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.
Πώς έφτασε ο πάλαι ποτέ κραταιός υπουργός έφτασε στο σημείο να χάνει το σπίτι του
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004. Κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του, διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού.
Ωστόσο, το όνομά του έχει συνδεθεί με μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της χώρας. 
-Στις 11 Απριλίου 2012 μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ .  Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, «ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις Off shore εταιρείες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων, μεταξύ άλλων και νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτές τις εταιρίες ιδιοκτήτης φαινόταν να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων ανέφερε επίσης: «Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL». Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
-Στις 16 Απριλίου 2012, μετά από πολύωρη απολογία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος. Ανάλογες ήταν οι αποφάσεις του δικαστηρίου που αφορούσαν τη σύζυγο του, Βίκη Σταμάτη, αλλά και πολλά ακόμη μέλη της οικογένειας Τσοχατζόπουλου καθώς και συνεργάτες.
-Στις 17 Ιουλίου 2012 ο συγκατηγορούμενος του Άκη Τσοχατζόπουλου και εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας  υπέδειξε στην κατάθεση του, τον πρώην υπουργό Άμυνας ως ηθικό και φυσικό αυτουργό της υπόθεσης. Όπως δήλωσε, ο ίδιος διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονταν από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας μέσω off shore εταιρειών οι οποίες άνηκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο Νίκος Ζήγρας κατονόμασε ως στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος του παρέδιδε τις επιταγές. Σύμφωνα με τον κ. Ζήγρα, ο ίδιος αφού εξαργύρωνε τις επιταγές, παρέδιδε τα χρήματα στον Άκη Τσοχατζόπουλο.    attiki press.gr

No comments: