Thursday, March 28, 2013


Στο επίκεντρο η ΛαϊκήΚαταιγιστικές και με διαστάσεις θρίλερ οι εξελίξεις στην Κύπρο
Σε σκληρή εποπτεία βρίσκεται από χθες κάθε τραπεζική συναλλαγή στην Κύπρο, καθώς τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα βάσει του οποίου θα λειτουργούν πλέον όλες οι τράπεζες στη μεγαλόνησο.

Το διάταγμα αποτελεί εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την εξυγίανση των τραπεζών και με βάση αυτό:

Θα υπάρχει πλαφόν 3.000 ευρώ για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, 5.000 ευρώ στη χρήση καρτών και 10.000 για έξοδα διαμονής και διδάκτρων για τους φοιτητές εξωτερικού. Περιλαμβάνεται ακόμα διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό, που κατοικεί στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα από εξαγωγές ή πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, απαγορεύεται η πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας, ενώ κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Επιτρέπεται η αποστολή μέχρι 10.000 ευρώ ανά τρίμηνο σε φοιτητές για διαμονή και δίδακτρα, η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα, ανά πρόσωπο.

Απαγορεύεται ωστόσο η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

Η χρηματο-οικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά που δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα περιοριστικά μέτρα, ενώ απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

Χθες, στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του Eurogroup, η τρόικα αποφάσισε να παύσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής και τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

Προχθές, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους, αλλά χθες η τρόικα με απόφασή της έπαυσε όλο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Λαϊκής μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, «στην παρουσία της τρόικας, του υπουργείου Οικονομικών, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του διοικητή αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών να παραιτηθούν».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή, είχαν νωρίτερα συνάντηση.

Ο κ. Κυπρή, επιστρέφοντας στο γραφείο του ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι δεν είναι πλέον επικεφαλής της Τράπεζας.

Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τη νομοθεσία για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση της τρόικας για την παύση της ηγεσίας της Τράπεζας Κύπρου είχε διατυπωθεί πριν από μια εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξε συμμόρφωση.

Ο Όλι Ρεν

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικό ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ – τόνισε- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του επίτροπου Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ επισήμανε επίσης ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ και με στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες. Σημείωσε δε ότι η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Στη διάρκεια της διαδικασίας σταθεροποίησης του τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες, στο σύνολό τους, στους πελάτες των τραπεζών, ανέφερε ο Σ. Ο' Κόνορ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το ενεργητικό των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%.

Συγκριτικά στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012 με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%.

«Μοναδική περίπτωση» και για το Βερολίνο

Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ,  Στέφεν Ζάιμπερτ.

Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, ο οποίος είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου —το λεγόμενο bail-in— θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα για τις "διασώσεις" τραπεζών στο μέλλον στην Ευρώπη.

«Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Και το Eurogroup

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Πάντως, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι «ανησυχεί για τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» από την υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες. Η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου σημειώνει τους «πολύ υψηλούς συντελεστές φερεγγυότητας» των περισσότερων διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας. Το 23,5% του ΑΕΠ του Λουξεμβούργου το 2011 βασιζόταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το υψηλότερο σχετικό ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,9% στην Κύπρο και 5,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

Επιμένει ο Γερούν

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρόεδρου του Εurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Morgen. Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης η εφημερίδα σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».

«Νόμιζα ότι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση», παραδέχεται ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως αρχικά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου.

«Είναι κατανοητό ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Αλλά ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, έγινε γνωστό ότι ολοένα και λιγότερα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η Λαϊκή τράπεζα δεν μπορούσε πλέον να σωθεί. Απέμενε απλώς να πατήσει το κουμπί ο Αναστασιάδης» σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ.

Η συνέντευξη

- Ο Αναστασιάδης ήταν εξοργισμένος, απείλησε με παραίτηση…
«Δεν μπορώ φυσικά να επιβεβαιώσω ότι έκανε κάτι τέτοιο. Αλλά για κάθε πρόεδρο θα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση να αποφασίσει ούτε λίγο ούτε πολύ να σβήσει από το χάρτη τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα είναι ένα πλήγμα για την οικονομία της Κύπρου. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται ηγετικά χαρίσματα, τα οποία τελικά ο Αναστασιάδης απέδειξε ότι διαθέτει».

- Η Κύπρος υποστηρίζει ότι μπήκε στο στόχαστρο επειδή είναι μικρή χώρα…
«Δεν είναι θέμα μεγέθους της χώρας, αλλά ενός πολύ μεγάλου χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπερβολικά μεγάλου μάλιστα, που επιπλέον κινεί υποψίες ότι μετέρχεται πρακτικές ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής. Η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανάγκασε την Κύπρο να τινάξει στον αέρα τις τράπεζές της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μόνες τους οι τράπεζες αυτές τινάχτηκαν στον αέρα».

- Γιατί δεν αποφασίσατε μια εβδομάδα νωρίτερα την εκκαθάριση των τραπεζών; Την προηγούμενη φορά δηλαδή το Eurogroup, υπό την δική σας ηγεσία, επέλεξε να επιβάλει μια φορολογική εισφορά σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, μια πρόταση που προκάλεσε χάος…
«Επειδή η εκκαθάριση αυτή δεν έγινε δεκτή την προηγούμενη εβδομάδα από την Κύπρο. Και δεν μπορείς να παρακάμψεις μια χώρα και να της πεις ‘αυτό πρέπει να το κάνεις’. Η εκκαθάριση των τραπεζών δεν θα είχε περάσει από το κυπριακό κοινοβούλιο. Βέβαια το ίδιο συνέβη τελικά και με την εισφορά στις καταθέσεις, κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά».

- Η επιλογή να χωριστούν οι τράπεζες σε καλή και κακή και να θιγούν μόνο οι μεγαλοκαταθέτες τέθηκε νωρίτερα στο τραπέζι;
«Ήδη εδώ και βδομάδες, αλλά οι Κύριοι δεν επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Ο Αναστασιάδης επέλεξε να επιβάλει φόρο σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και σε αυτές που ήσαν μικρότερες από 100.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε πολλές συζητήσεις».

- . . .και αβεβαιότητες. Και σε άλλες χώρες υπήρξαν φόβοι για τις καταθέσεις.
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αβεβαιότητα αυτή κυριαρχούσε κυρίως στους κύκλους των δημοσιογράφων, των πολιτικών και των διαμορφωτών γνώμης. Αυτοί προέβλεπαν την αναζωπύρωση της κρίσης και το τέλος του ευρώ. Από την άλλη μεριά, δεν είδα μεγάλη αναστάτωση στις χρηματαγορές. Δεν υπήρξαν εκροές καταθέσεων από άλλες τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χρηματαγορές ήσαν λιγότερο νευρικές απ’ ό,τι νομίζουμε».

- Μόνος σας λέτε ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη. Δεν θα έπρεπε ως πρόεδρος του Eurogroup να μπλοκάρετε την απόφαση για επιβολή κουρέματος;
«Αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνον εκ των υστέρων. Προκλήθηκε ανησυχία επειδή οι καταθέτες δεν αισθάνθηκαν πλέον ασφαλείς. Αυτό δεν μπόρεσα να το διαβλέψω. Για μένα επρόκειτο για μια εφάπαξ εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν είχε τίποτα το μεμπτό».

- Οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν το κύρος σας ως προέδρου του Eurogroup; Ο προκάτοχός σας Γιούνκερ έσπευσε να διατυπώσει επικρίσεις σε βάρος σας. . .
«Ο Γιούνκερ με πήρε τηλέφωνο για να μου ζητήσει συγγνώμη. Αυτό που είπε, τα είπε αστειευόμενος. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την απόφαση. Πολύ περισσότερο όταν διατυπώνονται επικρίσεις, οφείλει κανείς να στέκεται στο ύψος του και να μην ‘νίπτει τας χείρας του’. Δεν αισθάνομαι ‘λαβωμένος’, κάθε άλλο, οι εξελίξεις αυτές με έχουν κάνει πιο δυνατό».

- Το γεγονός ότι την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπαϊ ανέλαβε να διευθύνει τις συζητήσεις θεωρήθηκε από ορισμένους διπλωμάτες ως ένδειξη ότι η αξιοπιστία σας έχει τρωθεί…
«Η εμπλοκή ενός ιεραρχικά υψηλότερα ισταμένου όταν οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο στην ΕΕ. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όλες οι προκαταρκτικές συζητήσεις έλαβαν χώρα υπό την δική μου αιγίδα. Ο Βαν Ρόμπαϊ διευκόλυνε τις συζητήσεις με τον Αναστασιάδη. Εάν δεν είχε στείλει εκείνος την πρόσκληση για να συζητηθούν τα προβλήματα, θα το είχα κάνει εγώ».

- Για να σωθεί η Ελλάδα ‘πλήρωσαν την νύφη’ οι ομολογιούχοι, για να σωθεί η Κύπρος οι καταθέτες. Αυτή θα είναι στο εξής η νέα γραμμή;
«Η μεταστροφή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, έπρεπε οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τους κινδύνους, αλλιώς το σύστημα θα κατέρρεε. Τώρα που η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, μετακυλίουμε τους κινδύνους και τα βάρη εκεί από όπου προήλθαν. Δηλαδή στις τράπεζες, τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλαμβάνει απερίσκεπτα μεγάλο κίνδυνο επειδή υπήρχε πάντοτε το προστατευτικό δίχτυ του κράτους. Μόνον όταν εκλείψει το δίχτυ αυτό, υπάρχει μια υγιής οικονομική συμπεριφορά στον εν λόγω τομέα».

- Ενώ σώζατε την Κύπρο, οι Κύπριοι ωρύονται ότι έχει ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος υπό την ηγεσία της Μέρκελ. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη το εντεινόμενο χάσμα Βορρά-Νότου;
«Η σταθερότητα της ευρωζώνης αποδυναμώνεται εάν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ των χωρών. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι η Γερμανία αποτελεί ένα είδος ‘φόβητρου’. Πολύ νωρίς προσδιόρισα τα βασικά στοιχεία για τη διάσωση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της οροφής των 10 δις ευρώ που θα δοθούν ως δάνειο. Και η Γαλλία και η Ιταλία και η Ισπανία με ενθάρρυναν να κρατήσω αυτή τη γραμμή. Ο Γάλλος συνάδελφός μου Μοσκοβισί μάλιστα, χαρακτήρισε την Κύπρο ως μια ‘οικονομία-καζίνο’.
»Την ίδια στιγμή, μου προξενεί εντύπωση ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Σχεδόν παντού πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού και να εξυγιανθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Η άποψη ότι ο Βορράς είναι υγιής, ενώ ο Νότος νοσεί, χρειάζεται επαναδιατύπωση. Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι».

Κριτική από Μπόφινγκερ

Για τον κίνδυνο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τη συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει δε «απρόσεχτη» τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής του μοντέλου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", ο κ. Μπόφινγκερ θεωρεί «μοιραία» την επίδραση που θα έχει το σχέδιο, σε επίπεδο συμβολισμού και κάνει λόγο για «μια πρόσκληση προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, με το παραμικρό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε μια τράπεζα».

Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμα κριτική στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του, που θέλει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο να χρησιμεύει ως μοντέλο και για άλλες χώρες.

«Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν κάτι παραπάνω από απρόσεχτες», δηλώνει και προσθέτει ότι αν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι 100% ασφαλείς, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Η έρευνα στην Κύπρο

αρύτατες κατηγορίες κατά των Γερμανών, οι οποίοι, όπως τονίζει, επεδίωξαν και πέτυχαν να καταστρέψουν το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο και τώρα «σκίζονται» για να μεταφερθεί το «ρωσικό μαύρο χρήμα» από την Κύπρο στις δικές τους τράπεζες, εξαπολύει ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Αναφέροντας ότι η απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα και για την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δώσαμε στους άλλους την ευκαιρία να μας καταπατήσουν, οι Γερμανοί ήθελαν να καταστρέψουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο και το έκαναν».

Όπως συμπληρώνει, νωρίτερα οι Γερμανοί ισχυρίζονταν πως η Κύπρος αποτελεί μαγνήτη «για ρωσικό μαύρο χρήμα και για ξέπλυμα χρήματος» και τώρα «σκίζονται» για εκείνους ακριβώς τους κατόχους λογαριασμών, για να μεταφέρουν αυτό το χρήμα από την Κύπρο στη Γερμανία.
Προφανώς για το Βερολίνο, το «μαύρο χρήμα» στο ταξίδι του από την Κύπρο στη Γερμανία, κατά μαγικό τρόπο, θα απαλλαγεί στον αέρα από τις αμαρτίες του και ξαφνικά θα γίνει λευκό, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ.

Ο ίδιος ασκεί κριτική στην απόφαση της Ευρωομάδας για διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», καθώς θεωρεί ότι η τράπεζα μπορεί να επιβιώσει, ενώ και για την Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνει το χρέος των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ της Λαϊκής, επίσης θα μπορέσει να επιβιώσει.

Εκφράζει ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο κύμα απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και παρατηρεί ότι δεν είχε προηγηθεί καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Ευρωομάδας για την Κύπρο, από καμία πλευρά. Πάντως, όπως προσθέτει, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου επιμένει να μην υπάρξουν απολύσεις και η μείωση του προσωπικού να γίνει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα.

Ως προς τους λογαριασμούς συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων, αναφέρει ότι η ΕΤΥΚ απαιτεί να μην ισχύσει για αυτούς τους λογαριασμούς το αναγκαστικό τέλος, καθώς στην Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος λογαριασμός διαθέτει 350 εκατομμύρια ευρώ, από τον οποίο δικαιούνται σύνταξη 3.500 εργαζόμενοι και υπενθυμίζει πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έχουν διαβεβαιώσει ότι οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης των τραπεζοϋπαλλήλων δεν θα θιγούν.

Κατά την άποψή του, υπήρξαν στο παρελθόν λάθη από πλευράς των κυπριακών τραπεζών καθώς όλο το σύστημα δεν στηρίζονταν σε γερές βάσεις, ενώ η ελληνική κρίση είχε και εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο, αφού, μόνον από τη συμμετοχή τους στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φοβούνται για τη ζωή τους

Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση, που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας, από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Οι τρεις σύμβουλοι, που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.
Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δις ευρώ.

Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δις ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Η απάντηση της Μονής 

Στις αποκαλύψεις του Μάριου Χατζηγιαννάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας παραχώρησε δάνειο πολλών εκατομμυρίων στη Μονή Βατοπεδίου, απάντησε στο elita.com.cy, ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Μονής, Άθως Κοιρανίδης.

Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις του κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής, ανάμεσα σ' αυτά και το δάνειο των 175 εκατ. ευρώ που έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Κοιρανίδης διέψευσε κατηγορηματικά κάθε πληροφορία και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.

«Πρόκειται για αναλήθειες, παραπληροφόρηση. Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου πριν πολλά χρόνια, τότε που έγινε το "σκάνδαλο Βατοπεδίου" -το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια-, το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής». Διερωτώμαι, ανέφερε, γιατί γίνεται αναφορά στο εν λόγω δάνειο τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μέρος της πραγματικότητας.

Ίσως, είπε, γιατί προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι ίδιοι και να μεταφέρουν αλλού τη φωτιά. Ο κ. Κοιρανίδης σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος κύριος, δεν ανέφερε ότι τα δάνεια έγιναν για να αγοραστούν ακίνητα και μετοχές του Ομίλου της Marfin, για τα οποία μπήκαν υποθήκη ακίνητα της Μονής».

Ο Σαρρής για τη Λαϊκή

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.www.elzoni.gr

No comments: