Με αφορμή το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας SWR2.
Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει ο πανικός που πολλοί φοβούνται. Σχετικά με τους φόβους των καταθετών μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα λεγόμενα του παρεξηγήθηκαν:
«Νομίζω πως ο Ντάισελμπλουμ παρεξηγήθηκε. Είπε ό,τι έλεγαν ούτως ή άλλως όλοι από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2008. Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα,- βέβαια αυτή είναι μια τελείως υποθετική συζήτηση-. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ανησυχία. Aποδείξαμε και στο παρελθόν ότι όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολίες, τότε η ίδια η τράπεζα προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα και στην ανάγκη επεμβαίνει ακόμη και το κράτος. Για το λόγο αυτό η ανησυχία είναι υπερβολική. Στην Κύπρο γνωρίζαμε πολύ καλά πως ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός και ότι οι δύο τράπεζες ουσιαστικά είχαν πτωχεύσει και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο επενδυτής μπορεί να χάσει τα χρήματά του. Αλλά αυτό που είπαμε τώρα είναι πως εάν οι τράπεζες έχουν δυσκολίες δεν είναι δουλειά των φορολογουμένων να είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν για να τις σώσουν».
Ο κ.Σόιμπλε επισημαίνει πως εάν είχαν αποφασίσει διαφορετικά και είχαν ταχθεί υπέρ του να διασωθούν οι μεγαλοκαταθέτες, η οργή του κόσμου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, «και δικαίως», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το μεγάλο θυμό που παρ'όλα αυτά υπάρχει στην Κύπρο και στην Ελλάδα καθώς επίσης και αναφορικά με την κριτική που ασκείται από το ΔΝΤ, ο γερμανός υπουργός απαντά:
«Ξέρετε, όταν ένας λαός ανησυχεί και αντιμετωπίζει δυσκολίες -και η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες, όχι όμως εξαιτίας της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος για χρόνια είχε ένα μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί πια να λειτουργήσει-, τότε σε αυτή την περίπτωση αναζητά κάποιον για να ξεσπάσει το θυμό του. Αυτό όμως θα περάσει και δεν έχει καμία βάση».
Καμία σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει επίσης ότι στην Ελλάδα έγινε κάτι παρόμοιο: ένα κούρεμα του χρέους, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Υπέδειξε μάλιστα για μια ακόμα φορά πως οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες. Επανέλαβε πως η Κύπρος είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και πως οι εταίροι αναζήτησαν την καλύτερη δυνατή λύση.
Σχετικά με την κριτική που κάνει το Λουξεμβούργο στο Βερολίνο και το γεγονός ότι συγκρίνεται με την Κύπρο λόγω του τραπεζικού του τομέα, ο κ. Σόιμπλε τονίζει πως το Λουξεμβούργο έχει έναν υγιή τραπεζικό τομέα.
«Κάθε σύγκριση του Λουξεμβούργου με την Κύπρο είναι παράλογη. Στην Κύπρο υπήρχαν κάποιες λίγες υπερχρεωμένες τράπεζες ενώ στο Λουξεμβούργο υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσά τους και πολλές γερμανικές. Το Λουξεμβούργο είναι ένας επιτυχής τραπεζικός χώρος»
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνον ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έκανε αυτή τη σύγκριση. Τόνισε επίσης ότι κατανοεί τις δυσκολίες των ανθρώπων στις χώρες που ζουν την κρίση και τόνισε πως δεν θα πρέπει να φαίνονται υπερόπτες, εντούτοις όμως επισήμανε πως οι άλλοι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους.
SWR / AFPD / DPA / Μαρία Ρηγούτσου DW DE
Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
No comments:
Post a Comment