Thursday, March 7, 2013

Σημαντική απόφαση
Της Ξένιας Κουναλάκη
Ακρως ενδιαφέρουσα για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ήταν η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου: σε μία προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενη απαγόρευσή του το ακροδεξιό κόμμα NPD έσπευσε να προσφύγει στο Σώμα, διεκδικώντας πιστοποιητικό συνταγματικής νομιμότητας, αλλά η προσφυγή απερρίφθη. Το ήξεραν τα στελέχη του κόμματος, που έδειξαν να μην αιφνιδιάζονται και προανήγγειλαν ότι η επόμενη κίνησή τους θα είναι νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι σοσιαλδημοκράτες προειδοποίησαν ότι μελλοντικά πρέπει να αφαιρεθούν από τη νομική φαρέτρα του κόμματος τέτοιες πρωτοβουλίες. Πράγματι, εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου. Μετά το προηγούμενο φιάσκο, όταν προ δεκαετίας δεν κατέστη δυνατή η συνταγματική απαγόρευσή του, το υπουργείο Εσωτερικών κινείται προσεκτικά. Η βασική ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης είναι πως αν αποτύχει η νέα προσπάθεια, θα πρόκειται για την πλέον φτηνή και αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία νεοναζιστικού κόμματος. Η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης, πάντως, είναι αποκρυσταλλωμένη: το 73% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του κόμματος, το 22% κατά και το 5% δεν έχει άποψη στο ζήτημα. Στα περισσότερα κρατίδια, η επιρροή του κόμματος κινείται κάτω από 1%, με εξαίρεση κάποια πρώην ανατολικογερμανικά.
«Θα περιφρουρήσουμε τη νομιμότητά μας με κάθε μέσον», υποσχέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας το βίντεο του Channel 4 που παρουσιάζει τη δράση του κόμματος. Οι συνειρμοί με το γερμανικό αδερφό κόμμα είναι δεδομένοι. Ποια είναι τα διδάγματα για τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, όπου, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη συνταγματικής απαγόρευσης κόμματος; Κατ’ αρχάς, ότι τέτοιου είδους σχηματισμούς τους απομονώνεις όσο είναι ακόμη περιθωριακοί και όχι όταν αναδειχθούν –δημοσκοπικά τουλάχιστον. Δεύτερον, ότι για να επιτευχθεί αυτή η «υγειονομική ζώνη» απαιτείται διακομματική συναίνεση και σαφής βούληση της κοινής γνώμης, στην οποία προηγουμένως έχουν καλλιεργηθεί τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Τρίτον, ότι η αδυναμία συνταγματικής απαγόρευσης μπορεί να υποκατασταθεί από άλλα μέτρα. Στη Γερμανία επελέγη ο οικονομικός στραγγαλισμός του NPD, καθώς μετά την αδυναμία του κόμματος να καταβάλει ένα σοβαρό πρόστιμο επειδή δημοσιοποίησε λανθασμένα λογιστικά στοιχεία, ανεστάλη η κρατική χρηματοδότηση. Στα καθ’ ημάς, η συστηματική άρση της ασυλίας βουλευτών της Χ.Α. και οι διώξεις εις βάρος όσων παρανομούν είναι μία λύση. Σήμερα επαναλαμβάνεται η δίκη Κασιδιάρη. Είθε η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, κλείνοντας τα μάτια στο μαυροφορεμένο, καραφλό, απέξω κι από μέσα, ακροατήριο.                KATHIMERINI

No comments: