Friday, March 15, 2013


ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP

Μέρκελ: Δεν θα ήταν υπεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της

«Δε θα ήταν υπεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής που διεξάγεται από χθες στις Βρυξέλλες και ενόψει του έκτακτου Eurogroup που ακολουθεί σήμερα το απόγευμα, με θέμα το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Μέρκελ: Δεν θα ήταν υπεύθυνο να αφήσουμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται σήμερα το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με την ελπίδα να εγκριθεί αργότερα μέσα στην ημέρα από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συναντηθούν στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
Υψηλόβαθμες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, έκτακτα μέτρα άντλησης εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, στο πακέτο πιθανόν είναι να συνδράμει η Ρωσία, επιμηκύνοντας το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη παράσχει στην Κύπρο και ενδεχομένως μειώνοντας το επιτόκιό του.
Αργότερα την Παρασκευή θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ακόμα όμως και αν καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο, δεν θα είναι οριστικό.
Η τρόικα δεν έχει ακόμα παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, την οικονομία της χώρας και τις πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με μία πηγή δεν αναμένεται κάτι τέτοιο ούτε την Παρασκευή, γεγονός που καθιστά εφικτή μια συμφωνία μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Αρχικά η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα χρειαστεί περίπου 17 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. περίπου θα κατευθύνονταν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 7 στην εξυπηρέτηση χρέους και την κάλυψη των αναγκών του κράτους.
Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη, το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία αφορά ποσό 10-13 δισ. ευρώ.
«Υπάρχει κινητικότητα αυτήν τη στιγμή. Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου», είπε πηγή, που συμμετέχει στον καθορισμό του πλαισίου της συμφωνίας.         ΕΘΝΟΣ

No comments: