Friday, March 15, 2013


Σχέδιο για έξοδο 5.000 δημοσίων
Περισσότεροι από 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται να δουν την «πόρτα της εξόδου» μέχρι το τέλος του 2014, από τους 25.000 εργαζόμενους που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στην τρόικα πριν τη διακοπή των συζητήσεων.
Των προκοπη Χατζηνικολαου και Σωτήρη Νικα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε προς την τρόικα εάν μεταξύ των 5.000 και πλέον υπαλλήλων του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται οι επίορκοι ή πρόκειται μόνο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις.
Αν και αυτή η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα θεωρεί πως δεν πρόκειται για την «καλύτερη λύση» που μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τρόικα ζητά αναλυτικό σχέδιο τόσο για εκείνους που θα αποχωρήσουν τελικά από το Δημόσιο, όσο και για εκείνους που θα παραμείνουν και θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, ώστε να απασχοληθούν σε άλλη θέση.
Μέχρι την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας (αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου), η ελληνική πλευρά θα ανταλλάσσει στοιχεία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατόν. Στόχος είναι να δοθεί λύση στις επόμενες δέκα μέρες, για να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου (ύψους 2,8 δισ. ευρώ) ακόμα και στις 4 Απριλίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group.
Πάντως, στην τρόικα θεωρούν ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή και υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Γεγονός το οποίο ενδέχεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή, καθώς μέσα από τη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι η τρόικα δεν θα ζητήσει περισσότερες υποχρεωτικές αποχωρήσεις ή αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα σε μεγαλύτερο βάθος. Έστω κι αν αυτό αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των επόμενων ελέγχων, είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις θα ασκηθούν από τώρα.
Όμως, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μία δράση, αλλά σε περισσότερες. Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πέραν του θέματος της διαθεσιμότητας, η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για:
1. Ρυθμίσεις χρεών. Στο σκέλος αυτό υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις υπό εξέταση. Μία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, μία για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μία ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τις δύο πρώτες, φαίνεται ότι τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν. Για την τρίτη, όμως, οι όροι είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα διατυπώνει επιφυλάξεις για το κόστος της ρύθμισης στις τράπεζες και κατ' επέκταση στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.
2. Τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να «παλεύει» μια μείωση του ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα. Θέμα το οποίο ετέθη σύμφωνα με πληροφορίες και στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί – ακόμα - για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας αλλαγής.
3. Κατάργηση ΕΕΤΗΔΕ και αντικατάστασή του με τον νέο ενιαίο φόρο. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι με το σύστημα του νέου ενιαίου φόρου θα εξασφαλίζεται η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ και πλέον, όπως διασφαλίζεται από την πληρωμή του τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
4. Δημοσιονομικές προβλέψεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία του προϋπολογισμού, η τρόικα προχώρησε σε δικές της προβολές για το πώς θα εξελιχθούν έσοδα και δαπάνες φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, στα μοντέλα της τρόικας προέκυψε μία «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
kathimerini.gr

No comments: