Thursday, March 21, 2013


Κύπρος: Δημιουργείται Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:52
Στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλλληλεγγύης προχωρεί η Κυβέρνηση της Κύπρου ύστερα από ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί για τελική έγκριση στη Βουλή στις 19.00 όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter. Να σημειωθεί ότι θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18.00 το οποίο και αναμένεται να εγκρίνει τη τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Όπως μετέδωσε ο "Φιλελεύθερος" το ταμείο αυτό αναμένεται να συνεισφέρει στις προσπάθειες εξεύρεσης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 10 δισ. ευρώ.

"Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης.

Σημειώνει τέλος πως "αν κριθεί αναγκαίο με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω".

Νωρίτερα, το Capital επικαλούμενο πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" ανέφερε:
Η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται να προκρίνεται ως λύση για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Φιλελεύθερος. Άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως τονίζουν ότι στόχος είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν συζητάμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στο Προεδρικό εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι η απάντηση του λαού όπως δόθηκε μέσα από τη Βουλή παραμένει σταθερή και κάλεσε το λαό να συμβάλει στη διατήρηση ενός κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες από την πολιτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας «οι οποίοι ως μη όφειλαν συμπεριφέρονται κατά τρόπο ο οποίος τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία», υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «η απάντηση του λαού μας όπως εδόθη μέσω της λαϊκής αντιπροσωπείας παραμένει σταθερή και αμετακίνητη».

Δήλωσε πως στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη λήφθηκαν κάποιες πρώτες αποφάσεις που στοχεύουν ακριβώς στο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. «Θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και επαφή και με τον πρόεδρο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια και η Βουλή να ανταποκριθεί στον ρόλο της πάντα μέσα στα πλαίσια της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το πρόγραμμα διάσωσης περνάει από τις Βρυξέλλες ή όχι, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «σίγουρα η προσπάθεια είναι όλα να γίνουν μέσω των διαδικασιών και του πλαισίου λειτουργίας της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε κούρεμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «όχι δεν συζητήσαμε κούρεμα» αλλά και πως «δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί από τον λαό ένα κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες με στόχο να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται ένα κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους που δηλητηριάζει την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα» συμπλήρωσε.

"Δουλεύουμε σκληρά με στόχο τη σωτηρία του τόπου", δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε καλό κλίμα.

Θελω να πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσον υπάρχει συζήτηση περί κουρέματος των καταθέσεων.

Ο κ. Νεοφύτου αρκέστηκε να αναφέρει πως υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο μελετούν τεχνοκράτες και νομικοί. Πρόσθεσε δε πως αν θα είναι υπό τον τύπο νομοσχεδίου, ενδεχομένως να πάει το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε αισιόδοξος ότι με το Ταμείο Αλληλεγγύης πολύ σύντομα μπορούμε να βρούμε πολύ περισσότερα από τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυο σενάρια για το Plan B
Υπενθυμίζεται ότι οι πρωινές πληροφορίες έκαναν λόγο για δυο σενάρια όσον αφορά το Plan B της κυπριακής κυβέρνησης. Το πρώτο φερόταν να περιλαμβάνει καθόλου ή ελάχιστο "κούρεμα" των καταθέσεων και κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και το δεύτερο τη δημιουργία Επενδυτικού ταμείου και "κούρεμα" των καταθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα τις πληροφορίες του sigmalive το επικρατέστερο σενάριο φερόταν να είναι αυτό που περιλαμβάνει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς "κούρεμα" των καταθέσεων, σχέδιο το οποίο χαρακτηριζόταν οδυνηρό μεν, αλλά που απαλλάσσει από την πρόταση για το «κούρεμα». Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε κλείσιμο. Με αυτό τον τρόπο «απαλλάσσονται» από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει και οοσό 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών, ενώ σημειώνεται πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.

Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ αφορά τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει. Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

"Λύση" μέχρι τη Δευτέρα

Νωρίτερα με δηλώσεις του ο διοιητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δήλωσε πως μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Δημητριάδης είπε λακωνικά: «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤανακοίνωσε το πρωί πως ο μηχανισμός ELA για την Κύπρο θα διατηρηθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, η διάθεση του μηχανισμού θα εξεταστεί εκ νέου, μόνο εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


Πηγή:www.capital.gr

No comments: