Thursday, March 21, 2013


Οι πολιτικοί της Κύπρου έχουν αυτοκτονικές τάσεις

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιώργου Καισάριου 
Προσωπικά απορρίπτω όλα τα σενάρια και θεωρίες (για αγρίους) περί εκβιασμού των Κυπρίων εκ μέρους των Γερμανών, της τρόικας και της Ευρώπης κτλ. κτλ. Μια ζωή συνωμοσίες βλέπουμε σε αυτή τη χώρα και ανύπαρκτους εχθρούς, με σκοπό να δικαιολογήσουμε την ανεπάρκειά μας. Έλεος κύριοι.

Το πρόβλημα με την Κύπρο το είπα πριν από αρκετές μέρες πριν αποφασιστεί αυτό το κούρεμα. Ακόμα και αν πάρει ένα δάνειο η Κύπρος, είτε από την τρόικα είτε από του Ρώσους, το χρέος της θα εκτοξευτεί πέραν από την δυνατότητα να μπορεί να το αποπληρώσει και η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί μη βιώσιμη. Και το πρόβλημα είναι ότι αν η οικονομία γίνει μη βιώσιμη, τότε δεν θα έχει καμία σημασία αν κουρευτούν καταθέσεις ή όχι.

Χτες είπα στον τίτλο ότι δεν θα φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο. Βασικά όσοι διαβάσατε το άρθρο μιλούσα για τα Ρωσικά κεφάλαια. Πολλά άλλα κεφάλαια θα φύγουν μεν, αλλά δεν έχουν και τόση σημασία. Έτσι και αλλιώς θα φύγουν 7-12 δισ. ευρώ όπως και να έχει. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Αυτό όμως που έχει σημασία για την Κύπρο είναι να διατηρήσει τον προορισμό χαμηλής φορολογίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ρώσοι είναι εκεί και από εκεί βγάζει λεφτά η Κύπρος και όχι από τα κεφάλαια που παίρνουν τόκο.

Όπως και να το φιλοσοφήσει κανείς, τα πράγματα στην Κύπρο δεν θα γυρίσουν όπως ήταν πριν. Και όσοι το πιστεύουν αυτό κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Οι Ρώσοι βέβαια εκτιμώ ότι θα παραμείνουν στο νησί, διότι είναι εκεί για ειδικούς λόγους, αλλά ο τραπεζικός κλάδος σαφώς θα συρρικνωθεί.

Ως εκ τούτου, οι επιλογές που θα πρέπει να πάρει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν πρέπει να σχετίζονται με το πως ήταν τα πράγματα πριν, η πως θα ήθελαν να είναι, αλλά με το πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον.

Άσχετα αν δεν θεωρώ σωστό ένα καθολικό κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, εντούτοις είναι η καλύτερη λύση για την τωρινή περίπτωση της Κύπρου. Διότι μονομερώς η Κύπρος βρίσκει τα κεφάλαια που απαιτούνται (κατά την τρόικα). Μάλιστα δε, αφού αυτό το σχέδιο έχει και τις ευλογίες της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο.

Το πιο σωστό βέβαια θα ήταν να γίνει αυτό που σας είπα από την αρχή. Δηλαδή, διαγράφονται μέτοχοι, ομολογιούχοι και στη συνέχεια πάμε στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά αυτή η επιλογή (που είναι η πιο σωστή και η πιο νόμιμη επιλογή) θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα κούρεμα 15% στους καταθέτες άνω των 100.000. Για μένα αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Η λύση να δανειστεί αυτά τα λεφτά από την Ρωσία, βάζοντας εθνικές υποθήκες κτλ, μπορεί να είναι λύση βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα κοστίσει πολλαπλά περισσότερο από τις προηγούμενες δυο επιλογές. Τούτο διότι τα ανταλλάγματα θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα πολύ ακριβά (δική μου εκτίμηση). Και αν τα οποία χρήματα δώσουν οι Ρώσοι είναι δάνειο και όχι μόνιμα κεφάλαια, η οικονομία της Κύπρου θα καταστεί μη βιώσιμη.

Η λύση να βγει η Κύπρος από το ευρώ δεν είναι λύση. Όχι μόνο διότι θα αναγκαστούν να κάνουν μεγαλύτερο κούρεμα στους καταθέτες τους (100% στους ξένους καταθέτες εκτιμώ), αλλά και διότι η υποτίμηση που θα φάει η κυπριακή λίρα θα είναι τουλάχιστον 40%. Άρα και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Και εφόσον οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην θέλουν να πληρώσουν τις ζημιές των Ρώσων (σωστό κατ΄ εμέ), δεν υπάρχουν επιλογές για να μπορούν τα πράγματα να γυρίσουν στην προγενέστερη κατάσταση. Ό,τι επιλογές και να ακολουθηθούν, η ζημιά έχει γίνει. Όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες τόσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται.

Άσχετα του τι νομίζει ο κάθε ένας και τι νομίζει ό,τι είναι σωστό ή όχι, αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας να δοθεί μια λύση. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει μια λύση που εκτιμώ ότι καλύπτει την Κύπρο. Άσχετα αν δεν αρέσει αυτή η λύση, από την στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο Β, τι νόημα έχει να καθυστερούμε τη διαδικασία;

Διότι με εξαίρεση κάποιοι να έχουν αυτοκτονικές τάσεις, είναι ανάγκη οι της Κύπρου να πάρουν μια απόφαση γρήγορα. Προσοχή όμως, διότι αν οι πολιτικοί της Κύπρου πάρουν την λάθος απόφαση, θα έχει ξεπεραστεί το σημείο της μη επιστροφής και θα είναι πολύ αργά για την Κύπρο.

george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

No comments: