ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ EUROGROUP
Ανοίγει συζήτηση για τρίτο πακέτο για την Ελλάδα
Διαψεύδει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τις πληροφορίες περί συζήτησης ενός νέου προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα φτάνει τα 30 έως 50 δισ. ευρώ. Την πληροφορία για το τρίτο πακέτο είχε φέρει στο φως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίνδος, λέγοντας μάλιστα ότι το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, η οποία - όπως σημείωσε - δεν έχει εναλλακτική παρά μόνο την αλληλεγγύη της Ευρώπης.
Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συζητούν ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αξίας 30 ως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, ο Λουίς ντε Γκίνδος είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα εμπεριέχει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τους όρους που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν έχει άλλη εναλλακτική οδό πέραν της υποστήριξης από την ΕΕ.
Ωστόσο, ερωτηθείσα σχετικά από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Μανώλη Σπινθουράκη, η εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε λακωνικά ότι τέτοιο θέμα «δεν συζητείται» στο Eurogroup.
Εξάλλου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εκδήλωσαν αμηχανία ερωτηθέντες για τα σχόλια αυτά του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας.
«Το τρίτο πρόγραμμα είναι είδηση για εμένα», είπε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις δυσχέρειες όσον αφορά την αποπληρωμή οφειλών της το αμέσως προσεχές διάστημα και ενδεχόμενες λύσεις γι' αυτές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να προτείνει μια διέξοδο, αισθητά διαφορετική από τις ελληνικές προτάσεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν ένα μέρος του ποσού των 7,2 δισεκ. ευρώ πρόωρα, ήδη από αυτόν τον μήνα, εάν η Αθήνα προωθήσει την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
«Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του Eurogroup.
Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο
Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη συμφωνία διάσωσης, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει τον Ιούνιο, καθώς οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντόμπροβσκις.
Σε συνέντευξή του στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ.Ντόμπροσβσκις είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις προβλέψεις του τρέχοντος προγράμματος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και κατόπιν πρέπει να ακολουθήσει τις συνθήκες που υπαγορεύουν οι αγορές.
«Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό με τη λήξη του προγράμματος αυτού» λέει ο Ντόμπροβσκις, ο οποίος είναι Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τη νομισματική ένωση. Εκτιμά επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά και για το λόγο αυτό μπορεί να μην έχει στη διάθεσή του την ίδια γκάμα επιλογών.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε τρόπους για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό, με τη χρήση μιας προληπτικής συμφωνίας ή μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Τώρα αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, με δεδομένο την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αστάθεια», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ντόμπροβσκις επαναλαμβάνει ότι συνδέονται με τις επιδόσεις στην εφαρμογή του προγράμματος που θα αξιολογηθεί μέχρι τον Απρίλιο.
«Αν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος προχωρούν με επιτυχία και η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε πιστεύω ότι θα ήταν πιο εύκολη και η διαπραγμάτευση για ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας» εκτιμά ο ΝΤόμπροβσκις. Και προσθέτει: «Επιπλέον θα είναι ακόμη πιο εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».ethnos
No comments:
Post a Comment