Wednesday, May 6, 2015

Αλληλοκατηγορίες για την μη επίτευξη συμφωνίας 06/05/2015

Αλληλοκατηγορίες για την μη επίτευξη συμφωνίας
06/05/2015
Μακριά από την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους της φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που η οικονομία οδηγείται στην ασφυξία και οι ζημιές στην αγορά και στον τουρισμό είναι μεγάλες.
Χθες, ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ προσγείωσε το ελληνικό οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι δε θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ο Βίζερ, που ακολούθησε τη γραμμή Μοσκοβισί, Σόιμπλε και Σαπέν, άφησε ωστόσο ελπίδες ότι η επίτευξη συμφωνίας θα γίνει εντός του Μαΐου. «Ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βίζερ δήλωσε πάντως πεπεισμένος πως «στο τέλος» θα υπάρξει συμφωνία προτού υπάρξει «πραγματική κρίση ή χρεοκοπία». Ο επικεφαλής του Euro-Working Group επανέλαβε πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, συμπληρώνοντας πως ένα Grexit θα ήταν επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο.
«Ολες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθυσμός είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον του είναι στο ευρώ. Έχει δώσει μια εντολή που είναι αρκετά ξεκάθαρη σε εμένα και φαίνεται πως είναι και για τους Έλληνες πολιτικούς, να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit.
Παράλληλα, παρέπεμψε στους θεσμούς για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα».
Παρέπεμψε δε στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα.
Μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα το Eurogroup της Δευτέρας να διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη μίλησε για «καθοριστική στιγμή.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν που δημιουργούν «υψηλούς κινδύνους», σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός «με ευθύνη αποκλειστικά των θεσμών και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ τους».
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι «ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».elzoni gr

No comments: