Tuesday, May 5, 2015

Πλήρης αναδίπλωση από την κυβέρνηση

Περίπατος οι... προεκλογικές δεσμεύσειςΠλήρης αναδίπλωση από την κυβέρνηση
05/05/2015
Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει σε μία ενδεχόμενη χαλάρωσης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντί της.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία έκανε μία σαφή αναδίπλωση, σκοπός είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο, έπειτα από την άρνηση των δανειστών να φτάσουν σε μία «μικρή» συμφωνία με την Αθήνα στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και της επιμονής ειδικά του ΔΝΤ σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Έτσι, η κυβέρνηση συνεχίζει της διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να μειώσει την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εταίρους, με το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας να ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει για μετά το 2015 την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματος για κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τη θέσπιση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ.
Παράλληλα, στη λίστα των παρεμβάσεων και των μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επαναφορά των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο 1%-4%.
Ακόμη, εξετάζεται να καταργηθεί το μέτρο που προβλέπει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε οι συντελεστές αυτοί να επανέλθουν από τα επίπεδα του 0,7%-2,1% που βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 1%-4% που βρίσκονταν μέχρι την 31η-12-2014.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και τις πισίνες κατά 30% και η επέκταση του φόρου αυτού και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Ο φόρος θα αυξηθεί από το 5% στο 6,5% επί του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. και από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ. και τις πισίνες. Επιπλέον, ενδέχεται να εφαρμοστεί με συντελεστή 13% και επί των τεκμηρίων διαβίωσης των σκαφών αναψυχής.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα σχεδιάζεται:
  • Η επιβολή φόρου στις υπηρεσίες διαμονής που παρέχουν πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης).
  • Η επιβολή πρόσθετου φόρου 3% στις υπηρεσίες που παρέχουν τα πολυτελή κέντρα διασκέδασης.
  • Η επιβολή πρόσθετου φόρου 6% στις πωλήσεις ειδών πολυτελείας (ακριβών ρολογιών, κοσμημάτων κ.λπ.).
  • Η υποχρεωτική διενέργεια πληρωμών με πλαστικό χρήμα σε περιπτώσεις συναλλαγών άνω των 70 ευρώ που πραγματοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.elzoni gr

No comments: