Tuesday, May 19, 2015

Οι εκπλήξεις της πρότασης Γιούνκερ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Οι εκπλήξεις της πρότασης Γιούνκερ

Συμβιβαστική πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο. Προβλέπει έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, χαμηλά πλεονάσματα φέτος και το 2016 και μετάθεση των αποφάσεων για το Ασφαλιστικό το φθινόπωρο.

Στην πρόταση - έκπληξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας
Στην πρόταση - έκπληξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας
Μία συμβιβαστική πρόταση-έκπληξη προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προβλέπονται πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ένα πακέτο μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 και συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα. Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει και για το «πακέτο» Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα τα μεγάλα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.

Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που περιελάμβανε ο «φάκελος» της πρότασης Γιούνκερ, ήταν η εκ των πραγμάτων απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η παράλληλη στήριξη της Ελλάδας από τον EFSF. Στο κείμενο Γιούνκερ δεν ξεκαθαρίζεται εάν η πρόθεση αυτή είναι γενικότερη ή παροδική.
Οδικός χάρτης
Πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο). Πρόκειται για έναν καινούργιο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούργιες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ?οπισθοβαρής?, δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον». Και καταλήγει πως «κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της Ελλάδας από τον EFSF».
Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες, από το βήμα του ΣΕΒ, ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία», ήρθε περίπου 5 ώρες αργότερα από την είδηση της πρότασης-έκπληξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία, παρά το ότι έκανε τον γύρο του κόσμου, δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Στο ενδιάμεσο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω Twitter, διεμήνυσε ότι «η πρόταση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ωρα ευθύνης για όλους...».
Εκταμιεύσεις
Η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, καθώς και μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχουν ωστόσο δύο προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου μέχρι τον Ιούνιο. Και η δεύτερη, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και που ήδη είναι συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.
Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015-2018 που για φέτος θέτουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% του ΑΕΠ, το 2016 στο 2%, το 2017 στο 3,5% και το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού περιλαμβάνουν:
1 Τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1ης Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές με μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα, με τον χαμηλό συντελεστή στο 9%.
2 Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα.
3 Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (λόγω μεγάλης εισπραξιμότητας) φόρος.
4 Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί. Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO.
5 Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

No comments: