Friday, May 29, 2015

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» της χρεοκοπίας 29/05/2015

ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίαςΠυκνώνουν τα «σύννεφα» της χρεοκοπίας
29/05/2015
Η μία μετά την άλλη έσκασαν οι «βόμβες» από το εξωτερικό σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ευρωπαίοι αλλά και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία της κυβέρνησης Τσίπρα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εντός των επομένων ημερών και αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό στο περιθώριο της συνόδου των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7) στη Δρέσδη, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προκύψει ουσιαστικό αποτελέσματα από τις συνομιλίες Ελλάδας –θεσμών.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Βrussels Group.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς».

Λίγο αργότερα, μάλιστα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα».

Σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι «η έξοδος της Ελλάδας (από την ευρωζώνη) είναι μια πιθανότητα».

Μια τέτοια έξοδος δεν θα είναι «ένας υγιεινός περίπατος», αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει «το τέλος του ευρώ», είπε η Λαγκάρντ.


«Καμπανάκι» και από την ΕΚΤ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, εν μέσω εντονότερης πολιτικής αβεβαιότητας.

Σε σχετική έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα ανέφερε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η απουσία μιας άμεσης συμφωνίας για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου που ζητούνται για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

No comments: