Νέες συζητήσεις και στο βάθος η χρεοκοπία
Σε θολά νερά συνεχίζει να προχωράει η διαπραγμάτευση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εταίρων, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της είναι συγκεχυμένες.
Την ίδια ώρα, α διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα διαξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα αύριο, Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η τηλεδιάσκεψη θα έχει θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Αισιόδοξος… ο Γιούνκερ
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ότι εντείνεται η αίσθηση πως μπορεί να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι όποια συμφωνία ληφθεί απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη όπως ένα Grexit, ή Graccident ή χρεοκοπία θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα.
«Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης» σημείωσε.
«Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου ο Γιούνκερ ανέφερε ότι «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και επισημαίνει ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση τόνισε ότι με βάση την εμπειρία του είναι σημαντικό να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και για τον λόγο αυτό έχει τεθεί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Για εμφανείς λόγους θα πρέπει να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, επισημαίνει, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι έχει παρατήρήσει πρόοδο σε διάφορα ζητήματα.
Ερωτηθείς για το τι είναι προτιμότερο, μία συνολική συμφωνία τον Ιούνιο ή μία αρχική συμφωνία σε κομβικά ζητήματα και να μείνουν εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο, ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ μίας συνολικής συμφωνίας, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια θέματα να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
No comments:
Post a Comment