Wednesday, May 20, 2015

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΕΤΕΡΜΑΝ Ο παρουσιαστής-θρύλος

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΕΤΕΡΜΑΝ

Ο παρουσιαστής-θρύλος

Ο μακροβιότερος παρουσιαστής της βραδινής ζώνης στα αμερικανικά χρονικά αποχαιρετά τη μικρή οθόνη με μια τελευταία εκπομπή σήμερα. Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν αποχωρεί, έπειτα από 33 συναπτά έτη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας χρυσής εποχής για την TV

Ο παρουσιαστής-θρύλος
Πιστός στο ραντεβού του με το κοινό, ο Ντέιβιντ Λέτερμαν ήταν εκεί, κάθε βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έτοιμος να διακωμωδήσει όλα τα μεγάλα ονόματα του αμερικανικού θεάματος, με τρόπο προκλητικά ρηξικέλευθο και διάθεση (αυτο)σαρκαστική.
Οχυρωμένος πίσω από το γραφείο του με φόντο τη Νέα Υόρκη, ο Λέτερμαν παρουσίαζε από την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ ένα βραδινό τηλεοπτικό σόου για όλους εκείνους που δεν κοιμούνται νωρίς.
Hταν 1η Φεβρουαρίου του 1982 όταν έκανε το ντεμπούτο του στη βραδινή ζώνη με την εκπομπή «Late Night with David Letterman» και καλεσμένο έναν «άγριο» Μπιλ Μάρεϊ. Πίσω στο παρόν, έπειτα από 33 χρόνια και περισσότερες από 6.000 εκπομπές, ο 68χρονος ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει σήμερα τη μικρή οθόνη με ένα τελευταίο βραδινό σόου.
Ο Λέτερμαν ξεκίνησε πίσω στη δεκαετία του 1970, παρουσιάζοντας... τον καιρό σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Ινδιανάπολης. Ηταν ωστόσο ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στον ρόλο ενός «χλιαρού» εκφωνητή. Τα μέσα της δεκαετίας του 1970 τον βρήκαν στο Λος Αντζελες να κάνει όνομα ως κωμικός («stand-up comedian»). Κάπως έτσι, άνοιξε και ο δρόμος προς την τηλεόραση για τον νεαρό που έγινε τακτικός στο τοκ σόου του «βασιλιά της βραδινής ζώνης» Τζόνι Κάρσον, προτού αποκτήσει τη δική του, αρχικά πρωινή, εκπομπή το 1980, και τελικώς γίνει βραδινός το 1982.
Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν δεν έπαιξε με τους κανόνες που είχαν ορίσει οι προκάτοχοί του όπως ο «ευκολοχώνευτος» Κάρσον.
Αντιθέτως, τους ανέτρεψε φέρνοντας ένα νέο, περισσότερο σαρκαστικό, ειρωνικό, καυστικό και συνολικά προκλητικό στυλ στο ύφος του αμερικανικού τοκ σόου, ένα στυλ που κατέληξε να αποτελέσει πρότυπο για τους επόμενους. «Οι γονείς μας έβλεπαν τον Κάρσον για να πάνε για ύπνο, εμείς βλέπαμε τον Λέτερμαν για να μείνουμε ξύπνιοι», θυμάται χαρακτηριστικά ο τηλεκριτικός του περιοδικού «TIME».
«Χαμένος» στην εποχή των social media
Στο απόγειό του το 1993, το «Late Show» του Λέτερμαν (όπως μετονομάστηκε το «Late Night» σόου όταν μετακόμισε στο CBS) μετρούσε πάνω από 7 εκατ. τηλεθεατές. Πέρυσι, ωστόσο, ο αριθμός είχε πέσει κάτω από τα 3 εκατ. Ο Λέτερμαν έζησε πολλά από το πλατό της εκπομπής του στη Νέα Υόρκη (πενταπλό μπαϊπάς, 11η Σεπτεμβρίου, απειλές από την Αλ Κάιντα κ.ά.), αλλά έκανε τον κύκλο του. Το παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος όταν δηλώνει «χαμένος» στην εποχή των social media.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

No comments: