Τουρκικοί “τσαμπουκάδες” για ΑΟΖ – Τριμερή, Κυπριακό
Δεν πέρασαν παρά μερικές ημέρες από την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη μεγαλόνησο, και η Τουρκία ξανάρχισε τον γνωστό χαβά της. Πάντως, η Άγκυρα δείχνει να τα' χει πάρει περισσότερο με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο θέλει κατεπειγόντως να μαντρώσει.
Με απειλές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) δίχως να δώσει τη “συγκατάθεσή” της, απάντησε η Άγκυρα στις δηλώσεις των αρχηγών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ότι προωθούν τη χάραξη των -μεταξύ τους- ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε χαρακτηριστικά: “Αν δούμε και στις συναντήσεις που έγιναν προηγουμένως στην Αίγυπτο, χωρίς την Τουρκία, κανένας περιορισμός και κανένα βήμα δεν ισχύει. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο”. Να σημειωθεί ότι ο κ.Τσίπρας κάλεσε Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στην Αθήνα για την τρίτη τριμερή. Δεν καθορίστηκε, ωστόσο, ακόμα ο χρόνος. Η προηγούμενη, πρώτη τριμερής, είχε γίνει προ μηνών στο Κάϊρο, όπου και παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του κατά την τριμερή σύνοδο, δεν ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της, αλλά αντίθετα ότι “προχωρούμε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ όπου κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση και η συνεργασία τρίτων χωρών”. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όπου υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία, πρακτικά δεν θα γίνει ανακήρυξη. Αντίθετα, θα συμφωνηθούν οι ΑΟΖ των τριών χωρών στα σημεία που δεν εμπλέκεται η Τουρκία. Το πρόβλημα εδώ πάντως, είναι σοβαρό, διότι η Τουρκία αμφισβητεί και την περιοχή του Καστελόριζου, όπου συμπίπτουν οι ΑΟΖ των τεσσάρων χωρών (Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Τουρκίας), αλλά και την ίδια την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως και να' χει ο Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, ενώ προγραμματίζεται και τριμερής αρχηγών κρατών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μένει να δούμε βέβαια, πως θα κινηθεί σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες το μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που κατά καιρούς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υψώσει τους τόνους εναντίον του Ισραήλ. Και κάτι σημαντικό που σημειώθηκε αμέσως μετά την τελευταία τριμερή. Η Κύπρος συμφώνησε με την Αίγυπτο, όχι μόνο να της πουλάει φυσικό αέριο, όταν θα αρχίσει η εξόρυξή του, αλλά και ότι αυτό θα γίνεται με αγωγούς προς την Αίγυπτο.
Εκνευρισμός με τον Ακιντζί
Βέβαια, η Άγκυρα υψώνοντας τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιδιώκει να αποδείξει ότι θα μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις της και ότι θα επιβληθεί με το έτσι θέλω, και την πυγμή. Στην πραγματικότητα όμως, μάλλον φαίνεται να είναι σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού. Κάτι που φαίνεται από τις αντιδράσεις της για την εκλογή του αριστερού Ακιντζί, και όχι του εκλεκτού της, Ερογλου, στα κατεχόμενα. Ο Ερντογάν, μάλιστα, αντί να τον συγχαρεί για την εκλογή του, τον κατσάδιασε, λέγοντάς του ότι “δεν θα κάνει του κεφαλιού του”, αλλά πως ό,τι κάνει, θα το κάνει κατόπιν συνεννοήσεως με την Άγκυρα. Τώρα, ήλθε και ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τα θέματα ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, να πει: “Δεν είναι σωστό ο πρόεδρος, με το που εξελέγη, να κάνει δήλωση σαν να είναι ανεξάρτητος πρόεδρος. Πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, είναι σωστό να επισκεφθεί την Τουρκία”.
Είναι φανερό ότι για την Άγκυρα κάτι δεν πάει καλά με τον Ακιντζί, και ότι πρέπει πάση θυσία να μαντρωθεί, και να γίνει υποτακτικός της Τουρκίας, όπως άλλωστε όλοι οι προηγούμενοι επικεφαλής των κατεχομένων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε να καθησυχάσει, μιλώντας για τον Μ.Ακιντζί, λέγοντας "μην ανησυχείτε, θα πάρουν όλα το δρόμο τους", και ότι τελικά θα κάνει ό,τι του πει η Άγκυρα. Ίσως λοιπόν, η περίπτωση Ακιντζί να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Παρά ταύτα, ας κρατάμε μικρό πανέρι. Διότι και στο παρελθόν, εξελέγη στα κατεχόμενα ο “αριστερός” Ταλάτ, με τον οποίον πράγματι υπήρξε καλύτερο κλίμα συνεννόησης, λόγω και των παλιών “συντροφικών” σχέσεών του με το ΑΚΕΛ, αλλά στο τέλος απεδείχθη άνθρακες ο θησαυρός. Πάντως, το ότι τοποθετήθηκε διαπραγματευτής για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, που χαρακτηρίζεται ως “άνθρωπος” της Άγκυρας, θεωρείται ως μια πρώτη υποχώρηση του Ακιντζί. Ο γνωστός τ/κ δημοσιογράφος ,Σενέρ Λεβέντ, καλούσε τον Ακιντζί να επιλέξει ως καταλληλότερο για διαπραγματευτή τον τέως πρόεδρο του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ.
Ο Μ.Ακιντζί, πάντως, με την ανάληψη των καθηκόντων του, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις. Μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά του σε μια παράλληλη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, θα επιδιώξει συμφωνία για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και ταυτόχρονα την άρση των εμποδίων που γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο εμπόριο και τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο στην Τύμπου για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις. Ουσιαστικά, το θέμα της Αμμοχώστου ήταν πάγια -ενδιάμεση- θέση της Λευκωσίας. Ο ίδιος επίσης, είπε πως θα προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού, και πως “η επίτευξη λύσης θα συμβάλλει σημαντικά στις σχέσεις, Ελλάδας–Τουρκίας, Τουρκίας-ΕΕ και Κύπρου–Τουρκίας”, ενώ όσον αφορά τον ενεργειακό πλούτο ανέφερε πως, “αντί να διαφωνούμε για το φυσικό αέριο, να συμφωνήσουμε για τον διαμοιρασμό του” (!). Η Λευκωσία ανέκαθεν έλεγε “ναι” σε κάτι τέτοιο, με την προϋπόθεση ότι το ζήτημα δεν θα μπει στην ατζέντα των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα γίνει με την επίλυση και τον σχηματισμό των νέων κρατικών – πολιτικών δομών. Αντίθετα, η Άγκυρα θέλει εδώ και τώρα να “λυθεί” το ζήτημα, και γι' αυτό άλλωστε, για να εκβιάσει, έστειλε το “Μπαρμπαρός” και πολεμικά πλοία της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προ μηνών.
Η Άγκυρα, τέλος, είναι εμφανές ότι θέλει να αποσυνδέσει την όποια επίλυση του Κυπριακού, από τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Γι' αυτό, εξάλλου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντέδρασε στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην Κύπρο, κατά την τριμερή, ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός επέμεινε είπε ότι η “Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, κάτι που κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συμφωνίες”. Η Κύπρος όμως είναι χώρα – μέλος της ΕΕ, και οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να γίνει στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όπως και να' χει, σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν οι ΗΠΑ (μέσω ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ), τις οποίες αρκετοί πολιτικοί παράγοντες στη μεγαλόνησο κατηγορούν ότι θέλουν λύση – εξπρές, ακόμα και μέσα στο 2015.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με κύριο θέμα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ίδιος, τις επόμενες εβδομάδες θα μεταβεί στην Τουρκία, για την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο τελευταίος μάλιστα, φέρεται να έχει προσκαλέσει τον κ.Κοτζιά στη γιορτή που διοργανώνει για τα γενέθλιά του (!). Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με θέμα τα ελληνοτουρκικά, και κάποια άλλα, ήσσονος σημασίας, που γίνεται για πρώτη φορά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, κατά πληροφορίες, φαίνεται να έχει προκαλέσει ενοχλήσεις στα άλλα κόμματα, δεδομένου ότι, όπως λένε στελέχη τους, έχουν σημειωθεί σημαντικές επαφές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, για τις οποίες ο κ.Κοτζιάς δεν θα ενημερώσει.ANTINEWS
No comments:
Post a Comment