Wednesday, May 13, 2015

15/5: Συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

15/5: Συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί
13/05/2015
Στη νέα φάση διαπραγματεύσεων αναμένεται να εισέλθει το Κυπριακό την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν αρχικά για το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση της Δευτέρας «εποικοδομητική», ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «έγινε μια καλή αρχή».
«Ευκαιρία στην ελπίδα» χαρακτήρισε την επανέναρξη του διαλόγου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι επιδίωξη είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι συνιστά «πολιτική ουτοπία» ο στόχος της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου κράτους. Σχολιάζοντας τις αναφορές για αλλαγή πολιτικής τόνισε ότι δεν είναι πραγματιστικό μετά από 41 χρόνια εισβολής να αναμένει κανείς ότι θα επιστρέψουμε ή θα καλυτερεύσουμε το Σύνταγμα του 1960. «Το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να τσιμεντώσουμε τη διχοτόμιση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα οφείλουν να διατυπώνουν εποικοδομητικό πολιτικό λόγο. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις για αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «δημιουργούν προβλήματα και στέλνουν το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίζει να βλέπει αλλού, γεγονός που δίνει άλλοθι στην Τουρκία». Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι διαχρονικά ήταν υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά, όπως σημείωσε, η συμπεριφορά του καθενός θα αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι όλοι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση. Ουσιαστικά, «η συζήτηση που γίνεται είναι για συνομοσπονδία, όπως θέλει η Τουρκία και όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν», υποστήριξε. Έκανε τέλος λόγο για «πολλές υποχωρήσεις και για επικίνδυνες προτάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη συμπίπτουν με αυτές του ΑΚΕΛ.   ELZONI GR

No comments: