Saturday, May 23, 2015

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και την απόσταση από την συμφωνία

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και την απόσταση από την συμφωνία
23/05/2015
Το καλό κλίμα στη συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως το μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να έσβησε σχετικά γρήγορα με τις αμφιβολίες από την Ευρώπη να πυκνώνουν.
Την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιλύει την ελληνική κρίση χρέους.
Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Οι συμμετέχοντες εργάζονται, λαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας.
Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα, και όχι μια «γρήγορη και βρώμικη» δουλειά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπως έγινε γνωστό, ενημερώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.
Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε ότι έχει γίνει όντως σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει».
«Ενδιαφερόμαστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταματήσει να τίθεται το ερώτημα "για πόσο θα μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη" και γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια», τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του από τη Ρίγα, αφότου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Όπως ανέφερε, με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ίδιος στην Αθήνα μέσα στον Ιούνιο και για την οποία γίνεται τώρα ανάμεσα στις δύο πλευρές συντονισμός ως προς τον ακριβή χρόνο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, μια συνάντηση για το θέμα της Ελλάδας θα πρέπει να την αποφασίσει το ίδιο το Eurogroup, ο ίδιος έχει την εντύπωση πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα βρίσκονται σε ένα «πολύ εντατικό στάδιο» και η επιθυμία του είναι να μην υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά να επιτευχθεί μια σταθερότητα.
Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα πρέπει να καταφέρει να εξαλείψει τις αντιξοότητες και να αξιοποιήσει τα χρήματα, με σαφείς συνταγές και με προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί από κοινού και προς τούτο είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση από τους υπουργούς Οικονομικών.
«Τίποτε δεν χαρίζεται» κατέληξε ο Αυστριακός Καγκελάριος. elzoni gr

No comments: