Sunday, May 10, 2015

Η Μέρκελ τιμά τη μνήμη των σοβιετικών πεσόντων

Η Μέρκελ τιμά τη μνήμη των σοβιετικών πεσόντων

H διαφωνία Βερολίνου - Μόσχας για την ουκρανική κρίση επισκίασε τη σημερινή τελετή μνήμης. Παρόλα αυτά Μέρκελ και Πούτιν έδειξαν ότι δεν θέλουν να κοπεί το νήμα του διαλόγου.
Μια μέρα μετά την εντυπωσιακή παρέλαση στη Μόσχα για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον τερματισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε τη Μόσχα και κατέθεσε μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Αν και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι τεταμένες, η γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να τιμήσει έστω και μια μέρα μετά την παρέλαση, τη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών,αμάχων αλλά και των σοβιετικών στρατιωτών, για τη συμβολή των τελευταίων στην απελευθέρωση της χώρας της από τους ναζί.

Απογοήτευση Μέρκελ στο ουκρανικό
Μέρκελ: έχουμε ιστορική ευθύνη...
Μέρκελ: "έχουμε ιστορική ευθύνη"...
Στρατιωτική μπάντα ανέκρουσε τον ύμνο της Γερμανίας, της Ρωσίας και το πένθιμο εμβατήριο. Μετά την τελετή οι δύο ηγέτες πήγαν με τα πόδια στο Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια τη σύντομης διαδρομής μπορούσε κανείς να παρατηρήσει την έντονη συνομιλία ανάμεσά τους που γίνονταν χωρίς την παρουσία μεταφραστή, δεδομένου ότι ο Πούτιν μιλά γερμανικά και η Μέρκελ ρωσικά. Ήταν η πρώτη συνάντησή τους μετά από τρεις μήνες, μέσα Φεβρουαρίου, όταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία επέτυχαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Στο ανεπίσημο γεύμα βασικό θέμα ήταν η κρίση στην Ουκρανία, όπως και στη κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
Η Μέρκελ προειδοποίησε: «η ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η βία στην ανατολική Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη. Βερολίνο και Μόσχα θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την επίλυση με διπλωματική μέτρα της κρίσης». Η καγκελάριος έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ. «Η επιτυχία κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, αλλά δεν διαθέτουμε κάτι άλλο, γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με βάση αυτή».
«Η Σοβ. Ένωση πολέμησε τη Γερμανία του Χίτλερ»
Πούτιν: αντισυνταγματική η πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης
Πούτιν: "αντισυνταγματική η πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης"
Από την πλευρά του ο Πούτιν κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές σε άμεσο διάλογο. Κατήγγειλε δημόσια την «αντισυνταγματική ανατροπή» της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς από τη σημερινή και μίλησε ανοιχτά για προβλήματα που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση. «Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «ότι οι ρωσογερμανικές σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατόν σημείο, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Όσο γρηγορότερα σταματήσουν τα προβλήματα, που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας, τόσο το καλύτερο». Παράλληλα εξήρε την επίσκεψη Μέρκελ με αφορμή τα 70 χρόνια από τον τερματισμό του πολέμου και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «εταίρο και φίλο».
Και πρόσθεσε: «Η Σοβ. Ένωση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πολέμησε εναντίον της Γερμανίας, αλλά της Γερμανίας του Χίτλερ. Γι αυτό είναι εντελώς φυσικό να επισκέπτεται η Μέρκελ τη χώρα για να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων στον πόλεμο». Από την πλευρά της η καγκελάριος υπογράμμισε την ιστορική ευθύνη της χώρας της. «Ακόμη και σε περιόδους διαφωνιών (…) είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε πόσο κακό έχουμε κάνει στον κόσμο».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa, Spiegel

No comments: